Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία Αττικής

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία Αττικής

Ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 17,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 – Σε ανοδική τροχιά η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο η μέση τιμή δωματίων στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 33% από τα επίπεδα των 150 ευρώ στα οποία βρισκόταν τον ίδιο μήνα του 2022 και αύξηση 17,7% από τον περυσινό Ιούνιο. Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό για ταξίδια στην Αθήνα, η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε αυτοτελή προορισμό διεθνούς εμβέλειας και δεν είναι μόνο ενδιάμεσος σταθμός προς τα νησιά, στηρίζει τις αυξήσεις των τιμών αλλά και τις αυξημένες πληρότητες. Και αυτό παρά τον ανταγωνισμό που δέχεται ο ξενοδοχειακός κλάδος από τα καταλύματα που διατίθενται με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η μέση τιμή δωματίου (ADR) τον Ιούνιο φέτος ήταν 206,44 ευρώ (αύξηση κατά 17,7% έναντι του περυσινού Ιουνίου) και η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 91,7%, οριακά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς.

Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των δωματίων των ξενοδοχείων στην Αθήνα και στην Αττική εν γένει εκτιμάται ότι έχουν καταγραφεί τον Ιούλιο, και ενδεχομένως και των πληροτήτων. Η εκτίμηση αυτή υποστηρίζεται και από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον προηγούμενο μήνα. Ανήλθε σε 3,61 εκατ., αυξημένη κατά 9,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουλίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 5,9% και 10,8% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Σημειώνεται, βέβαια, πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός των επιβατών αυτών αλλάζει αεροπλάνο για να κατευθυνθεί στον τελικό προορισμό του στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, συνολικά κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε σε 17,62 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 8,0% και του 17,6% αντιστοίχως.

Οι ιδιαίτερα θετικές αυτές επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας αντανακλούν ήδη και στις επιδόσεις των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας. Η μέση πληρότητα πρώτου εξαμήνου του 2024 στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώθηκε στο 75,5% έναντι 72,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Την καλύτερη μέση πληρότητα σε επίπεδο 6μήνου εμφανίζουν τα ξενοδοχεία 3* (83%), ακολουθούν τα 4* (75,2%) και τα 5* (69,6%). Η εικόνα αυτή, της χαμηλής σχετικά μέσης πληρότητας με βάση τις καλές αφίξεις στον προορισμό, αποδίδεται από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η οποία συγκέντρωσε και τα παραπάνω στοιχεία, στην αύξηση των διαθέσιμων μη ξενοδοχειακών κλινών στη δυναμικότητα της Αθήνας, καθώς με βάση τα στοιχεία τόσο του ΞΕΕ όσο και του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας είχαμε 34.953 κλίνες ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και 52.500 κλίνες κατά μέσον όρο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η μέση τιμή δωματίου (ADR) 6μήνου 2024 έφτασε τα 143,03 ευρώ (αύξηση κατά 10,7% έναντι του 6μήνου 2023) και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) 6μήνου 2024 τα 107,96 ευρώ έναντι 94,28 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT