«Ατμομηχανή» για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου ο τουρισμός

«Ατμομηχανή» για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου ο τουρισμός

Η μεγέθυνση του κλάδου ενισχύει το ΑΕΠ Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Συνέχιση της αύξησης του τουρισμού στην Ευρωζώνη αναμένει η Capital Economics, με τις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να επωφελούνται ιδιαίτερα καθώς οι οικονομίες τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά η Capital Economics.

Οπως σημειώνει ο οίκος, ο τουριστικός τομέας έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια και αρχικά αυτό οφειλόταν στο reopening της οικονομίας μετά την πανδημία, ωστόσο συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά ακόμη και μετά την πλήρη ανάκαμψή του στα προ COVID επίπεδα. Τους 12 μήνες έως τον Μάιο, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα ήταν κατά μέσον όρο 2,8% υψηλότερες από ό,τι το 2019, επισημαίνει.

Αυτή η ισχυρή επίδοση συνεχίστηκε παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023, κάτι που προφανώς εν μέρει οφειλόταν στη μειωμένη ζήτηση, καθώς ορισμένα νοικοκυριά στην Ε.Ε. επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ό,τι συνήθως, αφού τις στερήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ρόλο έπαιξε και η αύξηση του αριθμού των τουριστών εκτός Ε.Ε. Πράγματι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός Ε.Ε. αυξάνονται ταχύτερα από τις δαπάνες ταξιδιών εντός της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνει η Capital Economics.

Η Capital Economics αναμένει ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα και τα επόμενα χρόνια.

Ο τουρισμός είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την οικονομία συνολικά αυτό το καλοκαίρι, όπως εκτιμά. Επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, και ιδιαίτερα για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, είναι αρκετά ισχυρή, ενώ φαίνεται ότι οι περιορισμοί χωρητικότητας στον τουριστικό τομέα μειώνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των επιβατών φέτος, αλλά χαμηλότερες τιμές λόγω της ταχύτερης αύξησης της χωρητικότητας σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών.

Η Capital Economics εκτιμά ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα και τα επόμενα χρόνια. Φέτος, αναμένει ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τη «γέννηση» του ευρώ, λόγω των υψηλών μισθολογικών συμβάσεων και της πτώσης του πληθωρισμού, που είναι πιθανό να τονώσει τις τουριστικές δαπάνες. Επιπλέον, τα νοικοκυριά μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν να εξοικονομήσουν λίγο λιγότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους. Εξάλλου, τα επιτόκια αποταμίευσης βρίσκονται επί του παρόντος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη και ενδέχεται να υποχωρήσουν στο μέλλον καθώς μειώνονται τα επιτόκια και αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Πάντως, ο οίκος επισημαίνει πως η κλιματική αλλαγή και η μειωμένη ανοχή στον τουρισμό μεταξύ των τοπικών πληθυσμών θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του κλάδου, ειδικά στα παραδοσιακά hotspots. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των τουριστών σε συνολικό επίπεδο. Ακόμη και αν η προσφορά είναι περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη, οι τουρίστες θα ανταποκριθούν στην έλλειψη διαθεσιμότητας ή σε υψηλότερες τιμές πηγαίνοντας σε εναλλακτικούς προορισμούς.

«Η ισχυρή ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα υποστηρίζει την άποψή μας ότι οι οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα σημειώσουν γενικά ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», όπως επισημαίνει η Capital Economics. Ο τουρισμός, προσθέτει, θα ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ των οικονομιών του Νότου, ακόμη και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων εκτίμησε ότι ο τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, αντιπροσώπευε περίπου το 14% της ισπανικής οικονομίας το 2023. Με βάση αυτό και υποθέτοντας ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σύμφωνα με τον μέσο όρο του 2015-2019 (3,3% ετησίως), ο τουρισμός μπορεί να προσθέσει περίπου 0,5% ετησίως στην ισπανική οικονομία. Ο τουρισμός θα ενισχύσει το ΑΕΠ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ακόμη περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των οικονομιών. Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν σημαντικά τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT