Καλύτερες προοπτικές για τις 4 τράπεζες «βλέπει» η DBRS

Καλύτερες προοπτικές για τις 4 τράπεζες «βλέπει» η DBRS

Το πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη τους είναι αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Καθαρά κέρδη ύψους 2,3 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η άνοδος της κερδοφορίας, σύμφωνα με την DBRS, αποδίδεται στα αυξημένα οργανικά έσοδα, στη συγκράτηση του κόστους και στις χαμηλότερες προσβλέψεις για επισφαλή δάνεια, οδηγώντας στην αναβάθμιση των στόχων για κερδοφορία για το σύνολο του έτους και στη βελτίωση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο επίπεδο του 14%.

Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρά την επανέναρξη των διανομών μερισμάτων και τη σημαντική ανάκαμψη των νέων όγκων δανείων. Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη, επισημαίνει η DBRS, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 50% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, καταγράφοντας πάντως μείωση σε σύγκριση με το 56%, που ήταν στα τέλη του 2023.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα το α΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα από τόκους που αυξήθηκαν κατά 10% και τις προμήθειες που αυξήθηκαν κατά 14%, οδηγώντας σε άνοδο κατά 11% των οργανικών εσόδων σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την DBRS, τα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αποδείχθηκαν ανθεκτικότερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, αντανακλώντας τη βραδύτερη μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να έχουν σταθεροποιηθεί στο 26% και τον ενισχυμένο ρυθμό πιστωτικής αύξησης. Οι καθαρές προμήθειες υποστηρίχθηκαν από τις νέες δανειοδοτήσεις, τις αυξημένες τραπεζικές συναλλαγές και τη θετική δυναμική στις επενδυτικές και τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η συμβολή των καθαρών εσόδων από προμήθειες στα συνολικά έσοδα των τραπεζών παρέμεινε στο μέτριο 18%.

Στην άνοδο των λειτουργικών εσόδων συνέβαλε και η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους σε επίπεδο μόλις +2% σε ετήσια βάση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού. Ετσι, ο λόγος κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε περαιτέρω στο 32% το α΄ εξάμηνο του 2024, από 34% το α΄ εξάμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα των σοβαρών προσπαθειών για τον έλεγχο του κόστους τα τελευταία χρόνια και της θετικής δυναμικής των εσόδων.

Οπως αναφέρει η DBRS, η μείωση των δανείων προς τα νοικοκυριά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 1% έναντι αύξησης 0,3% στην Ευρωζώνη και παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της χώρας μας σε αυτό τον τομέα είναι χειρότερες από αυτές στην Ευρωζώνη, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» οδήγησε σε άνοδο της νέας παραγωγής στεγαστικών δανείων. Στον αντίποδα, το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης μόλις 0,7% που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο των επενδύσεων, ενώ μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT