Η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία

Αποκτά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW έναντι 700 εκατ. ευρώ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στην περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της προχωράει η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε χθες, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου του 2024, μία ακόμη εξαγορά στη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από τη Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού χαρτοφυλακίου της ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατ., η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές». Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3 GW. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έως το τέλος του 2024, ο όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. σε ετήσια βάση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, στα οποία καταγράφεται ισχυρή λειτουργική κερδοφορία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, στα οποία καταγράφεται ισχυρή λειτουργική κερδοφορία που επιβεβαιώνει την πορεία επίτευξης του στόχου για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024. Τα προσαρμοσμένα EBITDA στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023. Στη θετική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, συνέβαλαν η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 228 εκατ. έναντι 84 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2023 και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 179 εκατ. από 78 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2023.

Τα έσοδα από συνολικές πωλήσεις του ομίλου ΔΕΗ στο α΄ εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 4,026 δισ. ευρώ έναντι 3,582 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (αύξηση 12,4%) και είναι αξιοσημείωτη σε αυτή την εξέλιξη η συνεισφορά των εσόδων από πωλήσεις φυσικού αερίου και λοιπές πωλήσεις, οι οποίες υποκατέστησαν τις απώλειες κατά 6% των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις φυσικού αερίου είναι αυξημένα κατά 592,1% έναντι του α΄ εξαμήνου το 2023 (στα 113,8 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από λοιπές πωλήσεις αυξημένα κατά 134% (στα 943 εκατ. ευρώ από 403,3 εκατ. ευρώ). Πηγές της ΔΕΗ αποδίδουν την αύξηση αυτή κατά ένα ποσοστό από τις πωλήσεις εμπορευμάτων της «Κωτσόβολος» που δεν υπήρχε πέρυσι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και κατά ένα ποσοστό από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και τα έσοδα από τη χρήση δικτύου διανομής.

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια μειώθηκε το α΄ εξάμηνο του 2024 στο 50% από 58% το α΄ εξάμηνο του 2023 κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες υψηλής τάσης. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 33% το α΄ εξάμηνο 2024 από 37% το α΄ εξάμηνο 2023, μείωση που ουσιαστικά οφείλεται στη χαμηλότερη λιγνιτική παραγωγή, καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει το πλάνο της για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2026. Τη βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ θα πετύχει τον στόχο της για EBITDA ύψους 1,8 δισ. στο τέλος του έτους εξέφρασε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT