Μεγάλη αύξηση των πληρωμών με κάρτες

Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 12,5%, ξεπερνώντας τα 18,8 δισ. ευρώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Με διψήφιο ρυθμό αυξήθηκαν ο αριθμός και η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες το β΄ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές συναλλαγές, που αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα έβδομο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η αξία των οποίων αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους κατά 12,5%, ξεπερνώντας τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά 15,2% αυξήθηκε το ίδιο διάστημα ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, αγγίζοντας τα 629,2 εκατ.

Στην αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές ηλεκτρονικές συναλλαγές συνέβαλαν η επέκταση της υποχρεωτικότητας αποδοχής καρτών σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, η υψηλή χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της υψηλής τουριστικής κίνησης, αλλά και η αυξημένη χρήση των καρτών από Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών:

• Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες από Ελληνες εντός της χώρας αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους κατά 14,9% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, ενώ η αξία αυτών των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,1% και 7,2%. Σε απόλυτα νούμερα, ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 468,2 εκατ. και με πιστωτικές κάρτες στα 42,6 εκατ., ενώ άλλα 8,8 εκατ. συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με προπληρωμένες κάρτες, καταγράφοντας μείωση κατά 12,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Σε απόλυτα νούμερα, η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες στο εσωτερικό ανήλθε στα 11,6 δισ. ευρώ, των πιστωτικών καρτών σε 1,7 δισ. ευρώ και των προπληρωμένων σε 157,2 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 13,4 δισ. ευρώ.

• Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες αλλά χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 29,9% σε ό,τι αφορά τις χρεωστικές κάρτες και κατά 25% σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες, ενώ κατά 15,8 εκατ. αυξήθηκαν οι συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες. Αυξημένη κατά 33,6%, σε 1,7 δισ. ευρώ, ήταν και η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες Ελλήνων που χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% στα 332,3 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 61 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών που έγιναν στο εξωτερικό με προπληρωμένες κάρτες.

• Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε το β΄ εξάμηνο του 2024 κατά 17%, φθάνοντας στα 57,2 εκατ., ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 12,5%, στα 3,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών που ανήκουν σε Ελληνες αυξήθηκε στα 15,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,4% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 6% στα 2,9 εκατ. και ο αριθμός των προπληρωμένων καρτών αυξήθηκε κατά 0,6%, περίπου στα 2,3 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT