Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2024 για τους μικρομεσαίους

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2024 για τους μικρομεσαίους

Καταγράφουν τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είχαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2023-2024.

Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο ήταν το 2023 στην Ελλάδα 22.400 ευρώ, έναντι μέσου όρου 54.500 ευρώ, με μοναδική χώρα σε χαμηλότερη θέση τη Βουλγαρία με 21.600 ευρώ. Οπως επισημαίνει η Alpha Bank σε σχετική ανάλυση στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που δημοσιεύθηκε χθες, «η μέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων. Συνεπώς, η αύξηση του μέσου μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές οικονομίες κλίμακας, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και δυνατότητα επένδυσης σε νέους τομείς που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους».

Η έκθεση αναδεικνύει την κυριαρχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον: αντιπροσωπεύουν το 99,9% του αριθμού των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, το 84,6% της απασχόλησης (τον υψηλότερο στην Ε.Ε.-«27», με μέσο όρο 65,2%) και το 67% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, ΑΠΑ (τον 6ο υψηλότερο στην Ε.Ε., με μέσο όρο 53,1%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μάλιστα κατέγραψαν το 2023 τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε όρους πραγματικής ΑΠΑ, 3%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 1,6% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.-«27». Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, εξάλλου, η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό 5,7%, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., το 2024. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι η θετική αυτή επίδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζομένους), των οποίων η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 13,2% σε πραγματικούς όρους, ενώ στις μικρές και στις μεσαίες μειώθηκε.

Κατά τους αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονομολόγος: Παναγιώτης Καπόπουλος), στην αύξηση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλουν η αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και η ψηφιακή αναβάθμισή τους. Προς το παρόν, πάντως, η χώρα μας απέχει σημαντικά στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), ο οποίος παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.-«27», το 2023 μόλις το 43,3% των ΜμΕ παρουσίαζε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κατατάσσοντάς μας στην 24η θέση (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 57,7%). Επιπλέον, το 18,2% των ΜμΕ πραγματοποίησε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην Ε.Ε.-«27»), κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 16η θέση, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευσε το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΜμΕ (έναντι 12% στην Ε.Ε.-«27»).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT