Την άποψη περί της συμβολής των αιολικών πάρκων στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές διατυπώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) για μία ακόμη φορά, με αφορμή την πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας, όπου οι υποδομές του αιολικού πάρκου της εταιρείας National Energy βοήθησαν στον περιορισμό και στην κατάσβεσή της πριν από λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας η ριζική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της συνωμοσιολογίας για τις ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ «τρέχει» από την αρχή της θερινής περιόδου μια μεγάλη καμπάνια στο Διαδίκτυο για την ενημέρωση του κοινού, το οποίο κατακλύζεται από θεωρίες που προσπαθούν να συνδέσουν τις δασικές πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες.
Σε χθεσινή ανάρτησή της στο linkedin αναφέρεται στην πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας και στη συμβολή στην κατάσβεσή της των υποδομών του αιολικού πάρκου της εταιρείας-μέλους της ΕΛΕΤΑΕΝ, National Energy. Οπως σημειώνει, οι δρόμοι του αιολικού πάρκου επέτρεψαν την εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε κρίσιμα σημεία και σε θέσεις που άλλως θα ήταν απροσπέλαστες. Οι πλατείες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών αξιοποιήθηκαν από τους πυροσβέστες ως σημεία παρατήρησης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και συνέβαλαν έτσι στον ακόμη καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων. Επιπλέον, το αιολικό πάρκο διέθετε δεξαμενές, αντλίες νερού και άλλους προληπτικά τοποθετημένους πόρους πυρόσβεσης σε άριστη επιχειρηματική ετοιμότητα. Αυτές οι εγκαταστάσεις διατέθηκαν στις πυροσβεστικές ομάδες και αξιοποιήθηκαν πλήρως. Ολες οι παραπάνω υποδομές (δρόμοι, πλατείες ανέγερσης, πόροι πυρόσβεσης), σημειώνει η EΛΕΤΑΕΝ, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με την έγκριση και την επίβλεψη των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία και συντηρούνται από το ίδιο το αιολικό πάρκο με έξοδο της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ που εκπονήθηκε με βάση δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις –είτε εγκαταστάθηκαν πριν από την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή– καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών. «Καταρρίπτεται δηλαδή από τα πραγματικά δεδομένα η ανακριβής υπόνοια που διακινείται στο Διαδίκτυο ότι «όπου καίγεται μια έκταση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αιολικής βιομηχανίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφεί δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται, αφού η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους εντός δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και το ΣτΕ, σύμφωνα με τον κλάδο. Αντίθετα, η πυρκαγιά δυσκολεύει, αδειοδοτικά και κατασκευαστικά, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και δεν προσφέρει πλεονέκτημα (οικονομικό, τεχνικό ή άλλο) κατά την κατασκευή ή τη λειτουργία.