Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά του Ρέντη

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά του Ρέντη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ανησυχία στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στο αιγοπρόβειο κρέας και για τον λόγο αυτό χθες ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επισκέφθηκαν την κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη. Μάλιστα, έλεγχοι αναμένεται να γίνουν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και εκ του σύνεγγυς επαφές μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της κρεαταγοράς. Ο λόγος; Κατ’ αρχάς, με βάση το πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, ο αριθμός των ζώων που έχουν οδηγηθεί στη θανάτωση λόγω της πανώλης είναι αναλογικά μικρός, που δεν δικαιολογεί ανατιμήσεις με το πρόσχημα των ελλείψεων. Δεύτερον, σε καμία περίπτωση το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θέλει οι τιμές στο εν λόγω είδος να φτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως ονομάζεται, να είναι υψηλότερες από αυτές του κανονικού Πάσχα.

Υποβάθμιση προβλέψεων λόγω κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία των πωλήσεων και των κερδών το 2024 προχώρησε η διοίκηση του ομίλου Jumbo. Ετσι, αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη θα αυξηθούν το 2024 κατά 8% σε σύγκριση με το 2023, χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι προβλέπει αύξηση των πωλήσεων μόλις κατά 4% και μηδενική μεταβολή για τα κέρδη, διατήρησή τους δηλαδή στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2023. Βασικός λόγος είναι η συνέχιση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ο χρόνος παράδοσης των εμπορευμάτων έχει διπλασιασθεί και το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Υποχρεωτική αργία η 15η Αυγούστου

Ως υποχρεωτική αργία έχει καθοριστεί και με νόμο η 15η Αυγούστου, η οποία φέτος συμπίπτει με την ημέρα Πέμπτη. Καθώς λοιπόν, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, στη δουλειά θα πάνε μόνον όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες. Ως προς την αμοιβή, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%.

Θετική για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Θετική για την πορεία των ελληνικών ομολόγων παραμένει η JP Morgan, διατηρώντας τις long (θετικές) θέσεις στους 10ετείς ελληνικούς κρατικούς τίτλους έναντι των αντίστοιχων ιταλικών. Οπως επαναλαμβάνει η αμερικανική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν «καταφύγιο» και μέσο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου αντιστροφής του κλίματος της αγοράς γενικότερα, ενώ εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,2% και ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει στο 154% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως η JP Morgan έχει τοποθετήσει τα ισπανικά και τα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επιλογές της από την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η Metlen μίσθωσε το ακίνητο «Καρέλα»

Σημαντική ανάσα σε χώρους και στο λεγόμενο «ευ ζην» στον επαγγελματικό χώρο έχει προσφέρει η μετακίνηση ενός σημαντικού μέρους των εργαζομένων του ομίλου Metlen στο ακίνητο «Καρέλα» στην Παλλήνη, πλησίον της Αττικής Οδού. Πρόκειται για κτίριο της Prodea Investments, που ήταν μάλιστα και το πρώτο πράσινο κτίριο γραφείων της χώρας, όταν λειτούργησε πριν από περίπου μία δεκαετία. Μέχρι πρότινος, το κτίριο μισθωνόταν από την Cosmote και πλέον έχει νέο μισθωτή, τον όμιλο Metlen, και συγκεκριμένα τους ανθρώπους που απασχολούνται στον τομέα της ενέργειας. Αντίστοιχα, στο κτίριο του Αμαρουσίου έχουν παραμείνει οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ομίλου Metlen (π.χ. ο τομέας αλουμινίου, οι κατασκευές κτλ.). Ο όμιλος αναζητούσε νέους χώρους γραφείων τα τελευταία χρόνια ώστε να στεγάσει τις διευρυμένες δραστηριότητές του και μάλιστα είχε ενδιαφερθεί και για άλλα ακίνητα στη γύρω περιοχή του Αμαρουσίου, όπως το κτίριο της πρώην Kodak.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT