Η πρώτη δοκιμασία για τον Κιρ Στάρμερ

Η πρώτη δοκιμασία για τον Κιρ Στάρμερ

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει άφθονο πολιτικό κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ακροδεξιά βία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, αντιμετωπίζει ένα φαινόμενο «Κίτρινων Γιλέκων», όπως ονομάστηκαν οι παλαιότερες διαδηλώσεις κατά του φόρου καυσίμων που σφράγισαν τις πρώτες ημέρες του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, το 2018. Η αδυναμία του να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε είχε υψηλό τίμημα. Ο Στάρμερ οφείλει να χρησιμοποιήσει το άφθονο πολιτικό του κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια στο Σάουθπορτ, κοντά στο Λίβερπουλ. Ο όχλος που συγκεντρώθηκε βρέθηκε εκεί λόγω παραπληροφόρησης ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία τριών παιδιών με μαχαίρι σε μάθημα χορού ήταν παράτυπος μετανάστης. Τις επόμενες ημέρες, ηγετικά στελέχη της Ακροδεξιάς παρακίνησαν τους ομοϊδεάτες τους να βγουν στους δρόμους και να επιτεθούν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και δικηγορικά γραφεία. Ομως, το απόγευμα της Τετάρτης η κατάσταση φαινόταν πιο ήρεμη χάρη στην παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων. Το βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο. Ακόμη και πριν από τις ταραχές, η κυβέρνηση έπρεπε να απελευθερώσει χιλιάδες κρατουμένους πρόωρα ώστε να αποφύγει τον συνωστισμό. Για να αποκαταστήσει την τάξη και να αντιμετωπίσει περαιτέρω βίαια κρούσματα, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θα πρέπει να επενδύσει σε νέες φυλακές, στην αστυνομία, καθώς και στην ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.

Αυτό απαιτεί ρηξικέλευθες προσεγγίσεις και γενναία χρηματοδότηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας εκτιμά ότι το Σώμα χρειάζεται επιπλέον 3,2 δισ. λίρες για να επανέλθουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους και να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία και σταθερότητά του. Η ανέγερση νέων φυλακών είναι επίσης δαπανηρή. Σύμφωνα με τους τρέχοντες δημοσιονομικούς κανόνες της χώρας, η Ρέιτσελ Ριβς διαθέτει μόνο 9 δισ. λίρες σε επιπλέον δαπάνες έως το 2028. Εφόσον έχει δεσμευτεί να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή να δανειστεί περισσότερο. Ούτως ή άλλως το να μην κατορθώσει η κυβέρνηση των Εργατικών να εξαλείψει τα κρούσματα της βίας θα αμαύρωνε την πρωθυπουργία Στάρμερ. Η δημοτικότητα του Μακρόν δεν ανέκαμψε ποτέ από την αδυναμία του να πατάξει τα «Κίτρινα Γιλέκα», κι ακόμα και σήμερα διαμορφώνεται στο 30%. Ο Στάρμερ έχει σημαντικό απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Και προς το παρόν, οι επιχειρήσεις δεν ανησυχούν. Εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών είπαν στο Breakingviews ότι εξακολουθούν να θεωρούν τη Βρετανία ασφαλέστερο στοίχημα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου ακροδεξιά κόμματα με πιο ριζοσπαστικές πολιτικές γύρω από τη μετανάστευση απειλούν εντονότερα την οικονομική σταθερότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT