Εως τις 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματιών με το IRIS

Εως τις 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματιών με το IRIS

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ απειλούνται 294.510 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, εφόσον δεν ανταποκριθούν στη σχετική υποχρέωση έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Η υποχρέωση έληγε στις 31 Αυγούστου και δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν Σάββατο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετέθεσε την ημερομηνία συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα, αποστέλλοντας παράλληλα μέσω της ΑΑΔΕ προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει λήξης της σχετικής προθεσμίας.

Μέχρι σήμερα 294.510 υπόχρεοι δεν έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS.

Το μήνυμα εστάλη σε 294.510 υπόχρεους, οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε σύνδεση του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS, σε αντίθεση με 360.500 υπόχρεους που έχουν διασυνδεθεί με το σύστημα προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους. Ο αριθμός των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του χρόνου έως σήμερα φθάνει τις 269.380 και η αξία τους ανέρχεται σε 20,4 εκατ. ευρώ, αριθμός πολλαπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το IRIS εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα (μείωση κόστους και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των συναλλαγών) τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, μέσω του IRIS:

• Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή να χρειάζεται να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

• Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα άμεσα, σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι πληρώνουν κατά μέσον όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε πρόσφατα στο 0,20% την προμήθεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν να δέχονται πληρωμές μέσω του IRIS Payments έως 500 ευρώ την ημέρα (με ελάχιστο όριο τα 0,02 ευρώ και ανώτατο όριο το 1 ευρώ), καθιστώντας έτσι τη δυνατότητα αυτή φθηνότερη από την προμήθεια που πληρώνουν όταν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτα. Η Alpha Bank προσφέρει τη σχετική δυνατότητα δωρεάν, ενώ η Eurobank, για πληρωμές έως 500 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,50% με ελάχιστο τα 0,10 ευρώ και ανώτατο τα 2,5 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα για πληρωμές από 1 έως 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,01 ευρώ και για συναλλαγές άνω των 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,3%.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας, ενεργοποιώντας την υπηρεσία IRIS P2B (person to business). Εφόσον η υπηρεσία ενεργοποιηθεί, η τράπεζα παρέχει ένα QR, που ενσωματώνει το ΑΦΜ του επαγγελματία. Ετσι, όταν κάποιος θέλει να αποδεχθεί μια πληρωμή μέσω της υπηρεσίας IRIS P2B δείχνει το QR από το κινητό του και ο πελάτης το σκανάρει επίσης με το κινητό του και μεταφέρει χωρίς τη χρήση IBAN τα χρήματα της αμοιβής στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να μεταφέρει μαζί του POS και ο καταναλωτής πληρώνει απευθείας από τον λογαριασμό του χωρίς τη χρήση κάρτας. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

• Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

• Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μία ημέρα τέσσερις πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT