Επεκτείνεται στα τουριστικά ακίνητα η Trastor

Επεκτείνεται στα τουριστικά ακίνητα η Trastor

Θα αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας, μετά τους τομείς των logistics και των πράσινων κτιρίων γραφείων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trastor έως το τέλος του 2025, με βάση τις εν εξελίξει και σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Η στρατηγική της διοίκησης δίνει έμφαση στους τομείς των logistics και των πράσινων κτιρίων γραφείων, αλλά πλέον αναμένεται να εισέλθει κι ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης, που θα αφορά τα ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα.

Για τον σκοπό αυτό, έχει συσταθεί μια νέα θυγατρική εταιρεία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το «όχημα» για την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων στην Κύπρο, αξιοποιώντας τη μέθοδο του sale & leaseback. Βάσει αυτού, είναι πιθανή η εξαγορά και επαναμίσθωση ξενοδοχειακών ακινήτων στην Κύπρο, με δεδομένο άλλωστε ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας αυτής εταιρείας είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται και οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Η πιο πρόσφατη και σημαντική κίνηση αφορά τη συνεπένδυση από το στάδιο της ανάπτυξης, για την κατασκευή του μεγαλύτερου μεμονωμένου κέντρου διανομής και αποθήκευσης που δημιουργείται σήμερα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα κτίριο 74.766 τ.μ., που θα στεγάσει τον όμιλο Σκλαβενίτη, επί οικοπέδου 185 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, πολύ κοντά στο Θριάσιο Πεδίο. Η αξία του ακινήτου μόλις ολοκληρωθεί υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία απέκτησε τρία ακόμη σύγχρονα κτίρια logistics, συνολικής επιφάνειας 39.377 τ.μ., επενδύοντας συνολικά 34 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor, από το 2019 έως σήμερα έχουμε επενδύσει 110 εκατ. ευρώ στην αγορά των logistics, έχοντας δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο κτιρίων επιφανείας 164.000 τ.μ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες αγορές στην κατηγορία αυτή, που αφορά κτίριο επιφανείας 75.000 τ.μ. Με την προσθήκη και του ακινήτου αυτού, το 80% του χαρτοφυλακίου των logistics θα αφορά νεόδμητα, με το 54% αυτών να είναι και πιστοποιημένο κατά LEED». Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείται από 60 ακίνητα, με συνολική αξία αποτίμησης 536,4 εκατ. ευρώ, έναντι 55 ακινήτων, αξίας 468,7 εκατ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψαν κέρδη ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου στις εύλογες αξίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT