Κρουαζιέρα: «Εισιτήριο» 10 ευρώ και όριο επισκεπτών σε δημοφιλή νησιά

Κρουαζιέρα: «Εισιτήριο» 10 ευρώ και όριο επισκεπτών σε δημοφιλή νησιά

Τις εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένονται οι ανακοινώσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Τις εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένονται οι ανακοινώσεις για το τέλος στην κρουαζιέρα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανο Γκίκα, στόχος του μέτρου, που θα είναι ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στη Βενετία, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τον υπερπληθυσμό επισκεπτών, που περιορίζει την εμπειρία των τουριστών και επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα αποδεσμεύσει τη Σαντορίνη και ενδεχομένως και τη Μύκονο από την οριζόντια τιμή καθόδου των 2 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι αποβιβάζονται σε νησιά, και η αύξηση της τιμής «δεν μπορεί να είναι κάτω από 10 ευρώ για τη Σαντορίνη».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γκίκας είπε ότι οι ανακοινώσεις για την αύξηση των χρεώσεων στα κρουαζιερόπλοια ανά λιμάνι θα ανακοινωθούν τις εβδομάδες μετά τον 15Αύγουστο.

Κρουαζιέρα: «Εισιτήριο» 10 ευρώ και όριο επισκεπτών σε δημοφιλή νησιά-1
Στέφανος Γκίκας, υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής / ΙΝΤΙΜΕ

«Προσανατολιζόμαστε να αυξήσουμε στα 10 ευρώ το τέλος ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου για αποβίβαση στη Σαντορίνη και σε ανάλογους περιζήτητους προορισμούς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι παρεμβάσεις, που σε επόμενη φάση (έως το τέλος του έτους) θα αφορούν και τη Μύκονο, θα έχουν στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από το τουριστικό ρεύμα, και δεν αποτελούν αντίμετρο στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η δημόσια τηλεόραση αναφέρει ότι στην Ελλάδα, τα τέλη κρουαζιέρας ανά επιβάτη είναι από τα χαμηλότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πίεση δυσανάλογη σε σχέση με το όφελος στα νησιά»

Στο ζήτημα της κρουαζιέρας αναφέρθηκε την Πέμπτη και η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αλλαγής του ύψους των τελών αποβίβασης, λέγοντας ότι «πρόθεση είναι να υπάρξει μια ολιστική παρέμβαση στο θέμα».

«Είμαστε αυτήν τη στιγμή οι φθηνότεροι, ενώ έχουμε ουσιαστικά τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Αρα είναι νομίζω δεδομένο ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα τέλη».

Κρουαζιέρα: «Εισιτήριο» 10 ευρώ και όριο επισκεπτών σε δημοφιλή νησιά-2
Ολγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού / ΙΝΤΙΜΕ

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, «δεν είναι μόνο η αύξηση των τελών». Η Ολγα Κεφαλογιάννη είπε ότι τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται και το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η πίεση που ασκείται στους προορισμούς. «Αρα και η εμπειρία των υπόλοιπων επισκεπτών στα νησιά σε σχέση με το οικονομικό αποτύπωμα είναι απολύτως δυσανάλογη. Θα υπάρχει ενδεχομένως ένας μάξιμουμ αριθμός ανθρώπων που θα μπορούν να κατεβαίνουν και ένα επιπλέον τέλος έτσι ώστε να υπάρχει κάτι ανταποδοτικό για την τοπική κοινωνία».

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT