Η τράπεζα στο κινητό για 6,2 εκατ. Ελληνες

Η τράπεζα στο κινητό για 6,2 εκατ. Ελληνες

Πλέον 3,8 εκατ. κάρτες έχουν εισαχθεί σε κινητά τηλέφωνα για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ψηφιακού πορτοφολιού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 6,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobile banking στη χώρα μας, ξεπερνώντας αυτούς του internet banking, που σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών αριθμούν περί τα 3,6 εκατ. Πρόκειται για χρήστες που έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά τον μήνα login στον τραπεζικό τους λογαριασμό, προκειμένου να κάνουν μια συναλλαγή, ενώ αυτοί που έχουν «επισκεφθεί» τον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω υπολογιστή τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο ανέρχονται σε 6,7 εκατ. και μέσω κινητού τα 7,6 εκατ.

Τα υψηλά νούμερα των ενεργών χρηστών του internet και mobile banking που καταγράφονται στη χώρα μας ερμηνεύονται από το γεγονός ότι αρκετοί είναι αυτοί που διατηρούν λογαριασμό σε πάνω από μία τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση όμως η τάση είναι γεωμετρικά αυξητική, καθώς πριν από δύο χρόνια ο αριθμός των χρηστών του mobile banking ήταν 4,4 εκατ. Γεγονός είναι επίσης η υπεροχή του mobile banking σε σχέση με το internet banking ως συνέπεια και της ευρείας χρήσης των smartphones, επιβεβαιώνοντας την ταχεία ανάπτυξη του κινητού ως βασικού εργαλείου για καθημερινές συναλλαγές, είτε αυτές είναι η πληρωμή λογαριασμών και υποχρεώσεων και η μεταφορά χρημάτων, είτε η υλοποίηση πιο πολύπλοκων λογαριασμών όπως η σύναψη ενός καταναλωτικού δανείου.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το α΄ εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 118 εκατ. εγχρήματες συναλλαγές μέσω mobile banking έναντι 113 εκατ. συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω internet banking. Οι συναλλαγές μέσω κινητού αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση σε αντίθεση με τις συναλλαγές μέσω υπολογιστή να παραμένουν σχεδόν σταθερές, αποδεικνύοντας ότι το mobile κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με το internet banking. Να σημειωθεί ότι εγχρήματες συναλλαγές σημαίνει ότι κάποιος δεν χρησιμοποίησε το mobile banking απλώς για να ενημερωθεί για το υπόλοιπο του λογαριασμού του, αλλά προχώρησε και σε τουλάχιστον μια συναλλαγή.

Ψηφιακά πορτοφόλια

Η χρήση του κινητού για καθημερινές συναλλαγές επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για την ταχεία αύξηση των ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets), που σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών κατέγραψαν το β΄ τρίμηνο του έτους άνοδο κατά 25,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Ο αριθμός των καρτών που βρίσκονται σε ψηφιακά πορτοφόλια ανέρχεται πλέον σε 3,8 εκατ. σε σύνολο 21,1 εκατ. που είναι το σύνολο των χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, δείχνοντας ότι 1 στις 5 περίπου κάρτες είναι και σε ψηφιακή μορφή. Ο αριθμός μάλιστα των συναλλαγών που πραγματοποιείται μέσω digital wallets στο εσωτερικό αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους κατά 63,7%, φθάνοντας τα 98,4 εκατ., ενώ ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιείται μέσω digital wallets από Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτινάχθηκε την ίδια περίοδο κατά 159,4% στα 16,4 εκατ. συναλλαγές. Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μέσω digital wallets στο εσωτερικό αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 56,2% σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Ελληνες στο εξωτερικό μέσω ψηφιακών πορτοφολιών αυξήθηκε κατά 185% στα 567 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT