Η οικονομία της Ρωσίας οδεύει προς απότομη επιβράδυνση

Η οικονομία της Ρωσίας οδεύει προς απότομη επιβράδυνση

Αιτία οι μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υψηλά επιτόκια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Αν και έχει λάβει ώθηση από τις εκτεταμένες αμυντικές δαπάνες, η οικονομία της Ρωσίας οδεύει προς απότομη επιβράδυνση μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους εξαιτίας ελλείψεων εργατικού δυναμικού και ιδιαιτέρως υψηλών επιτοκίων. Μέχρι στιγμής, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4%, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, μέσα στο β΄ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί απότομα κατά το ήμισυ, περίπου στο 2%, και το επόμενο έτος θα επιβραδυνθεί περαιτέρω σε έναν ρυθμό ανάμεσα στο 0,5% και στο 1,5%.

Μέχρι στιγμής, η ρωσική ανάπτυξη «τρέχει» με ρυθμό 4%, αλλά μέσα στο β΄ εξάμηνο θα μειωθεί κατά το ήμισυ, περίπου στο 2%.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται οικονομολόγοι του Bloomberg, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος οικονομολόγος Αλεξ Ισακόφ, ο οποίος εκτιμά πως «θα δούμε μια τελευταία σπίθα ανάπτυξης προτού αποθερμανθεί η ρωσική οικονομία». Η σημαντικότερη από τις παθογένειες της ρωσικής οικονομίας είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ρωσίας, που επιτείνεται από τον πόλεμο, καθώς η στρατολόγηση πολλών ανδρών έχει πολλαπλασιάσει τις ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας. Την κατάσταση επιδεινώνουν, άλλωστε, οι απώλειες του πολέμου αφού από τα τέλη του περασμένου έτους έχουν υπερβεί τις 300.000 άνδρες Σύμφωνα, έτσι, με τη ρωσική Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών, η αγορά εργασίας πάσχει ήδη από ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν στα πέντε εκατ. άτομα. Στην προσπάθειά της να αναπληρώσει το κενό, η Μόσχα έχει στραφεί όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και σε κρατούμενους στις φυλακές της χώρας.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Atlantic Council, οι λύσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες και προπαντός δεν αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τη συρρίκνωση του πληθυσμού της. Πρόκειται για καθοριστικά αρνητικό παράγοντα ικανό να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας όπως και την παραγωγικότητά της. Είναι, έτσι, πιθανόν έως το 2026 η ρωσική οικονομία να είναι μικρότερη από εκείνη της Ινδονησίας, που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός της. Ορισμένοι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ πιθανολογούν μάλιστα ότι στο τέλος του έτους η ρωσική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οπως έχει τονίσει η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση αύξησε επιθετικά τις δαπάνες, διοχετεύοντας τεράστια κεφάλαια στις ένοπλες δυνάμεις και στις αμυντικές βιομηχανίες. Στόχος της ήταν να θωρακίσει την οικονομία από τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία η Δύση. Το αποτέλεσμα ήταν η υπερθέρμανση της ρωσικής οικονομίας σε σημείο που, όπως υπογράμμισε η κ. Ναμπιουλίνα, «δεν έχει προηγούμενο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008».

Η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, επισημαίνει, ωστόσο, πως τώρα «εξαντλούνται τα αποθέματα εργατικού δυναμικού και παραγωγικής δυνατότητας της χώρας» και αυτό θα γίνει αισθητό στην οικονομία. Στο μεταξύ, λήγουν ή έχουν λήξει τα δάνεια που είχε χορηγήσει η κυβέρνηση με ευνοϊκούς όρους, με αποτέλεσμα ορισμένες βιομηχανίες όπως, για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός κλάδος να μένουν εκτεθειμένες στα πολύ υψηλά επιτόκια. Προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα προχώρησε τον περασμένο μήνα σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 18%. Είναι το υψηλότερο επιτόκιο που έχει αποφασίσει μετά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου καθώς οι τιμές στη Ρωσία εξακολουθούν να αυξάνονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται από τον Μάιο σε επίπεδα πάνω από το 8%. Χαρακτηριστικό της υπερθέρμανσης της οικονομίας είναι, εξάλλου, η ελαχιστοποίηση της ανεργίας, που βρίσκεται μόλις στο 2,4%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT