Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Μετά το «σοκ» της εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού τον Ιούλιο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο τι θα επικρατήσει στην αγορά τον Σεπτέμβριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Μετά το «σοκ» της εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού τον Ιούλιο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο τι θα επικρατήσει στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Οχι μόνο διότι είναι η ώρα των ανακοινώσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως διότι υπάρχουν φόβοι για ανατιμήσεις στα σχολικά είδη, αλλά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι μάλιστα αφορά τα σχολικά είδη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη διαμηνύσει την ανάγκη να συγκρατηθούν χαμηλά οι τιμές, κατά τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Το ίδιο, δε, αναμένεται να κάνει σε συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα πιθανόν και με μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στα σχολικά είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μες στην εβδομάδα μία από τις αλυσίδες με πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά σχολικών ειδών, η Jumbo, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο για εκτόξευση του κόστους των εμπορευμάτων που έρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία (σ.σ. ο κύριος όγκος προμηθευτών της Jumbo είναι από Κίνα και Ινδία) και διπλασιασμό του χρόνου παράδοσης αυτών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συνολικά, πάντως, σε μια προσπάθεια ελέγχου της αγοράς οι θεσμικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ενίσχυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) με 30 άτομα, επανενεργοποίηση των Διευθύνσεων Εμπορίου των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, προσλήψεις 50 στελεχών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με ταχύτερη διαδικασία αξιολόγησης και αναβάθμιση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Στη θέση του Λευτέρη Ζαγορίτη, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται φέτος, θα προταθεί η κ. Αννα Στρατινάκη, πρώην γενική γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT