Στα επιχειρηματικά δάνεια ποντάρουν οι τράπεζες

Στα επιχειρηματικά δάνεια ποντάρουν οι τράπεζες

Η πιστωτική επέκταση αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συντηρήσουν τα υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στη δυναμική των νέων εκταμιεύσεων κυρίως προς τις επιχειρήσεις στηρίζουν οι τράπεζες τις προσδοκίες για άνοδο της πιστωτικής επέκτασης, αναθεωρώντας προς τα πάνω τους στόχους για ενίσχυση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου το 2024.

Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη βραδύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένεται να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους που αποτελούν τη βασική πηγή κερδοφορίας, συνεισφέροντας 2,1 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους και 4,2 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, παρά τη μικρή μείωση –με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς– που παρατηρήθηκε σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Στη σταθεροποίηση των επιτοκιακών εσόδων συμβάλλει και η συγκράτηση του κόστους των καταθέσεων, με το ποσοστό μετακύλισης των επιτοκίων να αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα –μεταξύ 16% έως 20% ανάλογα με την τράπεζα– όλο το 2024. Ανοδικά κινούνται και τα έσοδα από προμήθειες, αθροίζοντας 531,6 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και πάνω από 1 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του έτους, προερχόμενα από την αύξηση των τραπεζικών συναλλαγών, τα νέα δάνεια, αλλά και τα έσοδα από το asset management, που μπαίνει στο επίκεντρο της στρατηγικής των τραπεζών με νέες συνεργασίες, όπως αυτή της Alpha Bank με την UniCredit και την Partners Group, αλλά και εξαγορές μικρότερων εταιρειών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των διοικήσεων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Εχοντας ολοκληρώσει σχεδόν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, οι τράπεζες αναμένουν ουσιαστική ενίσχυση του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων για μια ακόμη χρονιά, αφήνοντας πίσω την πιστωτική συρρίκνωση των προηγούμενων χρόνων, στοχεύοντας σε καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 5 δισ. ευρώ, παρά τις υψηλές αποπληρωμές δανείων που συνεχίστηκαν και το α΄ εξάμηνο του έτους.

Στη σταθεροποίηση των επιτοκιακών εσόδων συμβάλλει και η συγκράτηση του κόστους των καταθέσεων.

Με το ενήμερο χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε βέβαιος ότι η τράπεζα θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, βασιζόμενος στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στις εκταμιεύσεις προς μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ηδη το α΄ εξάμηνο του έτους οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ για όλο το 2024. Από το σύνολο των εκταμιεύσεων το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ στο 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων και δανείων προς τη ναυτιλία.

Αισιόδοξη για την περαιτέρω ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου υπήρξε και η διοίκηση της Alpha Bank, βασιζόμενη σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Βασίλη Ψάλτη σε επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 4 ευρώ δισ. το α΄ εξάμηνο, ενισχυμένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Εντούτοις το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το β΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωμών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 300 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το β΄ τρίμηνο, τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων.

Η διοίκηση της Εθνικής αύξησε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τριμήνου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 31,4 δισ. σε επίπεδο ομίλου το α΄ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β΄ τρίμηνο 2024, ενώ συνολικά οι εκταμιεύσεις του β΄ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Οργανική αύξηση του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφάνισε το α΄ εξάμηνο του 2024 η Eurobank, η διοίκηση της οποίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φωκίωνα Καραβία, είναι σε τροχιά πλήρους επίτευξης του στόχου για αύξηση των δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT