Η επιστροφή των PIIGS

Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία εμφανίζουν ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από εκείνους της Γαλλίας και της Γερμανίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Κάποτε τιμωρήθηκαν ως δημοσιονομικά χαλαρές και βραδέως αναπτυσσόμενες, αλλά σήμερα η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία εμφανίζουν ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από εκείνους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι επενδυτές επωφελούνται από αυτή την αλλαγή φρουράς. Το Βερολίνο, για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, θα πρέπει να λάβει τα αντίθετα μέτρα και να αμβλύνει τη νομισματική πολιτική του. Τα κράτη, που ονομάστηκαν με τα αρχικά τους απαξιωτικά «PIIGS» (κάτι σαν «γουρούνια»), διαρκούσης της κρίσης χρέους τη δεκαετία του 2010, κρατούν όρθια την οικονομία της Ευρωζώνης σήμερα. Η Ισπανία αναπτύχθηκε με δυναμικό ετήσιο ρυθμό 2,9% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ ταχύτερα από το συνολικό 0,6% της Ευρωζώνης. Η Ιταλία και η Πορτογαλία ξεπέρασαν επίσης τις υπόλοιπες, ενώ η Ιρλανδία σημείωσε τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης του μπλοκ, όταν συρρικνώθηκε κατά 0,1% η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Βέβαια, η εκδίκηση της «περιφέρειας» έναντι των «πυρηνικών» οικονομιών δεν είναι εφάπαξ. Από το 2019 η γερμανική οικονομία έχει ξεπεραστεί από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ, ειδικά η τελευταία αναπτύσσεται 20% και πλέον ταχύτερα. Ακόμη και η Ιταλία με τη γήρανση του πληθυσμού της, τον αρτηριοσκληρωτικό επιχειρηματικό τομέα και τη γραφειοκρατία του παραλόγου σχεδόν συμβαδίζει με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι στα ανωτέρω συνέβαλε η μειωμένη έκθεση των λεγομένων PIIGS στις εξαγωγές και στη μεταποίηση, οι οποίες δέχθηκαν πλήγμα λόγω πανδημίας και επιβράδυνσης στη βασική κινεζική αγορά. Η κατασκευή προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και συσκευές υψηλής τεχνολογίας, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/5 του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ στην Ισπανία οι κατασκευάστριες αγαθών συνεισφέρουν μόνον το 11%, σύμφωνα με την Π. Τράπεζα. Η ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την COVID-19 ωφέλησε τις οικονομίες, επίσης, διότι οι ξένοι τείνουν να ευνοούν τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και τη Λισσαβώνα. Τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την πανδημία αποτελούν ένα επιπλέον όφελος. Τα 2/3 των 400 δισ. ευρώ διατίθενται στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει επιδοτήσεις και δάνεια της Ε.Ε. που ισοδυναμούν με σχεδόν το 12% του ΑΕΠ έως το 2026, σύμφωνα με την έρευνα της TS Lombard. Οι επενδυτές το έχουν παρατηρήσει. Οι διαφορές των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων για όλες τις PIIGS και του αντίστοιχου γερμανικού έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω, εάν η ισχυρή ανάπτυξη και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. δώσουν κίνητρα για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Δουβλίνο, στην Αθήνα και στη Λισσαβώνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT