ΑΑΔΕ: Πενταπλάσια έσοδα από το κόστος των ελέγχων

ΑΑΔΕ: Πενταπλάσια έσοδα από το κόστος των ελέγχων

Βάσει των στόχων της ΑΑΔΕ τα έσοδα που προκύπτουν θα πρέπει να καλύπτουν τη μισθοδοσία και τα έξοδα κίνησης των ελεγκτών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Πρόσθετα έσοδα από τους ελέγχους που να καλύπτουν κατά πέντε φορές το κόστος αυτών ζητεί από τον μηχανισμό η φορολογική διοίκηση. Ουσιαστικά, η ΑΑΔΕ με απόφαση του διοικητή της Γ. Πιτσιλή θέτει ως βασικό κριτήριο το κόστος των φορολογικών ελέγχων και μάλιστα θα πρέπει να καλύπτονται από αυτούς η μισθοδοσία αλλά και τα έξοδα μετακίνησης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι τα έσοδα που βεβαιώνονται να εισπράττονται, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή αν και έχουν βελτιωθεί οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που επιβάλλονται, το ποσοστό είναι σχετικά μικρό.

Ετσι λοιπόν καθιερώνονται νέοι πιο αυστηροί ελεγκτικοί στόχοι, ενώ θεσπίζονται συγκεκριμένοι δείκτες αποτελεσματικότητας προκειμένου το κόστος διεξαγωγής να καλύπτεται τουλάχιστον κατά πέντε φορές, καθώς ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει συνολικά 170.385 ελέγχους για να πιαστεί ο στόχος του προϋπολογισμού στα έσοδα που έχει ανέβει στα 65 δισ. ευρώ. Με βάση τις νέες οδηγίες Πιτσιλή, οι υπηρεσίες καλούνται:

– Να επιτυγχάνουν στο 100% τους στόχους εσόδων που τους τίθενται ανά έτος.

– Να αυξάνουν κάθε χρόνο τα συνολικά έσοδα της ΑΑΔΕ, όχι μόνον αναλογικά με βάση την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά όλο και περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

– Οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύπτουν το κόστος ελέγχου τουλάχιστον κατά 5 φορές προς 1. Στο κόστος ελέγχου θα περιλαμβάνεται τόσο το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, όσο και οι λοιπές δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων, όπως τα καύσιμα για μετακινήσεις, έξοδα διανυκτέρευσης και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν οι ελεγκτές.

– Να αυξάνουν κάθε χρόνο το ποσοστό εισπράξεων έναντι των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία για την άντληση 2,8 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές των 115 δισ. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ από τις νέες, που ανέρχονται σε 3,433 δισ. ευρώ το πεντάμηνο και προήλθαν από 4.253.031 οφειλέτες.

– Το 5% του πλήθους των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης του τρέχοντος έτους να διενεργείται σε φορολογουμένους με παραβατική συμπεριφορά. Αυτό αφορά παραβάτες της προηγούμενης τριετίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στον ΦΠΑ, όπου το αποκαλούμενο «κενό» (δηλαδή των δυνητικών εσόδων που χάνει ο προϋπολογισμός λόγω φοροδιαφυγής, αλλά και πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος), θα πρέπει να περιοριστεί στην τετραετία κοντά στο 5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από περίπου 10% που βρίσκεται τώρα, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα καθιερώνεται και ετήσια έρευνα ικανοποίησης συναλλασσομένων. Στόχος είναι, με βάση την έρευνα αυτή, να βελτιώνεται κάθε χρόνο ο βαθμός ικανοποίησης των συναλλασσομένων με την ΑΑΔΕ. Αφετηρία της έρευνας θα αποτελέσει το 2024. Για την επίτευξη του στόχου αυτού ορίζονται και οι απαιτήσεις για βελτίωση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, ως εξής:

– Τουλάχιστον το 95% των αιτημάτων επιστροφής φόρων να διεκπεραιώνεται και να ικανοποιείται αυτοματοποιημένα.

– Ανω του 70% των διασαφήσεων στις εισαγωγές και εξαγωγές να εκκαθαρίζεται μέσα σε μία ώρα.

– Να μειώνεται όλο και περισσότερο, χρόνο με τον χρόνο, το «στοκ» των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

– Σταδιακή αύξηση 1% ετησίως των εκδοθέντων δελτίων χημικής ανάλυσης εντός 30 ημερολογιακών ημερών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT