Αύξηση κατά 15 έως 30 ευρώ των συντάξεων από Ιανουάριο

Αύξηση κατά 15 έως 30 ευρώ των συντάξεων από Ιανουάριο

Οσοι δεν δουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν επίδομα από 100 έως 200 ευρώ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Αυξήσεις στις συντάξεις μεταξύ 15 και 30 ευρώ θα δει από την 1η Ιανουαρίου 2025 η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, ενώ όσοι –λόγω προσωπικής διαφοράς– δεν πάρουν αύξηση θα λάβουν, πιθανότατα για τελευταία χρονιά, επίδομα από 100 έως 200 ευρώ. Εκτακτη επιχορήγηση, που ενδεχομένως να είναι και πάνω από 150 ευρώ, αναμένεται να λάβουν και χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά, λαμβάνουν όμως συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Τέλος, και οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2025, θα δουν τις συντάξιμες αποδοχές τους –για τον τελευταίο χρόνο– να αναπροσαρμόζονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που πιθανότατα θα επηρεάσει θετικά μεν, ανεπαίσθητα δε, τις συντάξεις τους.

Αναλυτικά, προς το τέλος του φθινοπώρου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά την πορεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2024 και το ύψος του πληθωρισμού, καθώς το ύψος της γενικής αναπροσαρμογής των συντάξεων καθορίζεται από το 50% του αθροίσματος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Στην πράξη, στο τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε τις τελικές εκτιμήσεις για τα δύο μεγέθη. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2024, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,2% με 2,5% και ο πληθωρισμός στο 3%. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η αύξηση των συντάξεων για το 2025 αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2,6% με 2,8%.

Κατά μέσον όρο εκτιμάται ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν στα 25 ευρώ τον μήνα, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να λαμβάνουν κατά μέσον όρο αυξήσεις κοντά στα 15 ευρώ και οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα να λαμβάνουν αύξηση κοντά στα 30 ευρώ.

Οσοι, παρά την αύξηση των συντάξεων, δεν δουν στην τσέπη τους κάποια αλλαγή, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν στο τέλος του 2024 επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα είναι από 100 έως και 200 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Εκτιμάται ότι σήμερα με προσωπική διαφορά είναι περίπου 743.000 συνταξιούχοι. Από αυτούς, περίπου οι 100.000 θα δουν εντός του 2025 την προσωπική διαφορά τους να μηδενίζεται. Οι υπόλοιποι, περίπου 650.000, θα λάβουν το επίδομα κοντά στα Χριστούγεννα. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια. Με βάση τα περυσινά κριτήρια, το ποσό της ενίσχυσης θα είναι 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ. Δεν αποκλείεται το ποσό της πρώτης κλίμακας, με τους συνταξιούχους των έως 700 ευρώ, να αυξηθεί πάνω από 200 ευρώ.

Υπάρχουν όμως άλλα 200 εκατ. ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση που πρόκειται επίσης να διοχετευθούν στοχευμένα σε ειδικές ομάδες πολιτών. Ενα μέρος αυτού του έξτρα κονδυλίου θα μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Πρόκειται για όσους έχουν εισόδημα από συντάξεις που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 ευρώ ετήσιο). Βάσει των εκτιμήσεων, το ποσό της έκτακτης επιδότησης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερα από τα 150 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εστιάζεται σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά έχουν πολύ μικρές συντάξεις.

Η τέταρτη παρέμβαση στις συντάξεις αφορά τους νέους συνταξιούχους. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τη δημιουργία ενός νέου δείκτη, του δείκτη μεταβολής μισθών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών. Ο δείκτης αυτός θα χρησιμοποιηθεί βέβαια μόνο για το 2024, συνεπώς δεν αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις που θα βγουν εντός του νέου έτους. Οσο όμως περνούν τα χρόνια, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με τον νέο δείκτη θα οδηγήσει σε αύξηση και των συντάξεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT