Υψηλές πτήσεις για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Υψηλές πτήσεις για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ενισχύθηκε το α΄ εξάμηνο κατά 116% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 – Αυξημένος κατά 5,1%, σε 201 εκατ. ευρώ, ο τζίρος της Fraport Greece

Τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης επιβατικής κίνησης εμφάνισαν, κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς με χρονικό ορόσημο το 2019, τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αερολιμένες που διαχειρίζεται ο γερμανικός όμιλος Fraport μέσω της θυγατρικής του Fraport Greece. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τον Ιούνιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία της COVID-19) η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 116%, σε 12,7 εκατ. άτομα, στα αεροδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ακτιο, Ζάκυνθο, Καβάλα, Χανιά, Ρόδο, Σάμο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Fraport δρ Ματίας Ζίσανγκ, η επιβατική κίνηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Η προβλεπόμενη άνοδος του αριθμού των επιβατών συνάδει με την αναμενόμενη αύξηση των πτήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου. Κατά το εν λόγω δηλαδή διάστημα, η αεροπορική κίνηση εκτιμάται ότι θα αυξάνεται σταδιακά σε έως και 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η αύξηση

Με κριτήριο τον ρυθμό αύξησης των επιβατών, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece, κατά το β΄ τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με την κίνηση να ενισχύεται κατά 118%. Σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2023, η άνοδος της επιβατικής κίνησης ανέρχεται στο 7,8%, με το αεροδρόμιο της Μυκόνου να είναι το μοναδικό που καταγράφει υποχώρηση επιβατών σε ποσοστό 0,4%. Σε επίπεδο μήνα, τον Ιούνιο, μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων διακινήθηκαν συνολικά 5.279.366 επιβάτες, έναντι 4.983.800 πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 5,9%. Ξεχωρίζει το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, με άνοδο της τάξεως του 23,4%, ενώ η κίνηση υποχώρησε στους αερολιμένες Μυκόνου και Καβάλας σε ποσοστό 0,8% και 7,4% αντίστοιχα. Τις αμέσως καλύτερες επιδόσεις, σε όρους αύξησης της επιβατικής κίνησης, καταγράφει το αεροδρόμιο της Αττάλειας στην Τουρκία με άνοδο 106% και 109% το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο, με τον αερολιμένα στη Λίμα του Περού να ακολουθεί με ποσοστά αύξησης ελαφρώς άνω του 100%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της Fraport σε Βραζιλία, Λιουμπλιάνα και Μαύρη Θάλασσα, τα ποσοστά ανάκτησης επιβατικής κίνησης κυμαίνονται από 67% έως 76% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Κύκλος εργασιών

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, βελτίωση εμφάνισαν και τα οικονομικά μεγέθη της Fraport Greece. Η εταιρεία, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενίσχυσε κατά 5,1%, σε 201 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) αυξήθηκαν κατά 12,2%, σε περίπου 103 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (Ebit) διευρύνθηκαν κατά 17,8%, σε 70,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, η Fraport κατά το α΄ εξάμηνο εμφάνισε τζίρο 2,04 δισ. ευρώ και Ebitda 567 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece, τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη φάση εργασιών αναμόρφωσης και ανακατασκευής διαδρόμων στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Καβάλας, Κεφαλληνίας, Κέρκυρας, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Ρόδου και Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των εργασιών αναμόρφωσης και ανακατασκευής διαδρόμων από τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των διαδρόμων στα συγκεκριμένα εννιά αεροδρόμια.

Η εταιρεία επενδύει περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών πέραν των αρχικών υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 400 εκατ. που ολοκλήρωσε μετά την ανάληψη της διαχείρισής τους. Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2022 και μέχρι τα τέλη του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε άλλα 134 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT