Αποφάσεις στο τέλος του μηνός για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Αποφάσεις στο τέλος του μηνός για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου αναμένει απαντήσεις από τον ΑΔΜΗΕ σε τρία επίμαχα ζητήματα για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Για το τέλος του μηνός παραπέμπονται οι αποφάσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Η κυπριακή πλευρά, όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων μερών με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., δεν έχει άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ωφελιμότητα του έργου, δεσμεύτηκε ωστόσο να λάβει οριστικές αποφάσεις το αργότερο έως και τις 31 Αυγούστου. Τρία είναι τα ρυθμιστικά ζητήματα που ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Great Sea Interconnector θέτει ως προαπαιτούμενα στις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και για τα οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει διατυπώσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων και αναμένει απαντήσεις πριν τοποθετηθεί οριστικά. Το πρώτο συνδέεται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση της διασύνδεσης, παράγοντας που ενισχύθηκε μετά τη στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ερευνών βυθού για την πόντιση του καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» για λογαριασμό της Nexans.

Η ΡΑΕΚ σε προηγούμενη απόφασή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης των δαπανών που θα έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές της Κύπρου σε περίπτωση που διακοπεί η υλοποίηση του έργου για γεωπολιτικούς λόγους.

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν οι δαπάνες από τον φορέα υλοποίησης. Στην πίεση που ασκείται από τον ΑΔΜΗΕ να φύγει το «ενδέχεται» και να προβλέπεται με σαφήνεια στην απόφαση η ανάκτηση των δαπανών, η ΡΑΕΚ στη χθεσινή σύσκεψη δεσμεύτηκε να το πράξει μόνο έπειτα από εγγύηση της κυπριακής κυβέρνησης.

Η ΡΑΕΚ στη χθεσινή σύσκεψη εμφανίστηκε να κάνει αποδεκτό το δεύτερο επίμαχο ζήτημα, που αφορά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να καλύψουν οι καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας (63%-37% αντιστοίχως) το ποσό των 100 εκατ. ευρώ με το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα ενισχύσει το έργο. Σοβαρές επιφυλάξεις ωστόσο εξακολουθεί να εκφράζει, και τις διατύπωσε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στο τρίτο ζήτημα, που αφορά την ανάκτηση των δαπανών του έργου από τους καταναλωτές με την έναρξη κατασκευής του από 1/1/2025, κάτι που έχει ήδη εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ). Η ΡΑΕΚ έχει αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που να τεκμηριώνουν ότι η ανάκτηση των δαπανών από την έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης, και όχι από την έναρξη λειτουργίας της, πλήττει τη βιωσιμότητά του έργου.

Η πλευρά της ΡΑΕΚ δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρουσία της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. ότι θα λάβει επ’ αυτού οριστική απόφαση έως τις 31 Αυγούστου, αφού προηγουμένως ο ΑΔΜΗΕ δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT