Ρεκόρ Αμερικανών τουριστών φέτος

Τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σε ολόκληρη τη χώρα, σε νησιά και ορεινούς προορισμούς, σε πόλεις και σε σκάφη αναψυχής, συναντά φέτος κανείς Αμερικανούς ταξιδιώτες που έρχονται πλέον μαζικά στην Ελλάδα και τείνουν να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα τουριστών μετά τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, ξεπερνώντας τους Γάλλους.

Σε μέρη όπου η παρουσία τους ήταν πρακτικά ανύπαρκτη στο παρελθόν, όπως η Νάξος και η Σύμη, τα Κύθηρα και οι Παξοί αλλά και τα Ζαγοροχώρια και η Πελοπόννησος, βρίσκονται πλέον σε όχι αμελητέους αριθμούς, ενώ στην Αθήνα και στις ακτές της Αττικής η παρουσία τους δεσπόζει. Είναι οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην πρωτεύουσα από κάθε άλλη εθνικότητα.

Από το 2013 έως το 2023 οι αριθμοί τους τετραπλασιάστηκαν, από τις 466,5 χιλ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα σε 1,4 εκατ., ενώ φέτος, το πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 7% και συνεχίζουν με ισχυρότερους ρυθμούς οδεύοντας προς νέο ρεκόρ.

Οι αφίξεις τους αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι το σύνολο των αφίξεων στη χώρα και οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις τους προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για το καλοκαίρι κατά 25,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Αυτό οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση των δρομολογίων, που ενίσχυσαν τη διαθέσιμη χωρητικότητα κατά +118% έναντι του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η βελτιωμένη εικόνα της χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια, η συναλλαγματική ισχύς του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι πολύ καλές εμπειρίες που μεταφέρουν όσοι Αμερικανοί έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα σε συμπατριώτες τους βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων λόγων που προκαλούν την αυξητική αυτή τάση.

Το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς επίσης σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της μεσαίας και ανώτερης τάξης για τον πολιτισμό και την ιστορία είναι δύο ακόμα λόγοι.

Αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,7 εκατ. οι αφίξεις και το 1,7 δισ. οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ.

Μαζί με την αύξηση των αφίξεων αυξάνονται και τα έσοδα και μάλιστα με εύρωστους ρυθμούς καθώς ως τουρίστες κάθονται διπλάσιο σχεδόν χρόνο από τους υπόλοιπους στην Ελλάδα, από περίπου 6 μέρες κατά μέσον όρο σε 12, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η μέση ημερήσια δαπάνη τους κινείται κοντά στα 100 ευρώ έναντι μέσου όρου 70 ευρώ και επισκέπτονται παραπάνω από μία περιφέρειες της χώρας. Η πλειοψηφία τους βεβαίως περνάει τις μισές σχεδόν μέρες του ταξιδιού στην Αθήνα.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2023 στην Ελλάδα από όλες τις χώρες του κόσμου αυξήθηκε κατά 20,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκε σε 36,082 εκατ. ταξιδιώτες, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ομως η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο, κατά 29,2% και διαμορφώθηκε σε 1,406 εκατ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 14,4% και διαμορφώθηκαν σε 1,373 δισ. ευρώ.

Εάν οι εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών που έχουν αυξήσει τη δυναμικότητά τους κατά 25,3% ευσταθούν, φέτος οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,7 εκατ. ταξιδιώτες, παραπέμποντας σε ταξιδιωτική δαπάνη της τάξης του 1,7 δισ.

Μεγέθη υψηλότερα από αυτά που σημείωσαν οι Γάλλοι πέρυσι οπότε και βρέθηκαν στην 3η θέση των αφίξεων και των εισπράξεων. Το 2023 οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 3,571 δισ., από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 3,294 δισ. και από τη Γαλλία στο 1,425 δισ.

Μελέτη που έγινε για το προφίλ των Αμερικανών τουριστών, τον βαθμό ικανοποίησής τους και τις συνήθειές τους από την GBR Consulting για λογαριασμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού έδειξε ότι είναι περίπου 45 ετών και ταξιδεύουν συνήθως ως ζευγάρια ή και με φίλους, προτιμούν τα πολυτελή ξενοδοχεία και επιδιώκουν να ξοδέψουν τον χρόνο τους στη θάλασσα. Επιλέγουν την Αθήνα κυρίως λόγω αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είναι από τους πιο φανατικούς επισκέπτες του ιστορικού κέντρου, κεντρικών γειτονιών της πρωτεύουσας και βέβαια του Μουσείου της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αξιολογώντας την εμπειρία τους από την Αθήνα οι Αμερικανοί σε ποσοστό 85% την χαρακτηρίζουν υψηλότερη των προσδοκιών τους και σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξαναέρθουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT