Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιουλίου στον τουρισμό

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιουλίου στον τουρισμό

Θετικά πρόσημα σε Κέρκυρα ,Ρόδο και Χανιά, σταθεροποιητικά η Σαντορίνη ενώ συνεχίζεται η πτώση στη Μύκονο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Ηπια άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Ιούλιο εμφανίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια παραπέμποντας σε μία βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι χρόνια παρά το γεγονός πως το 2023 αποτέλεσε έτος ρεκόρ.

Ωστόσο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη με προορισμούς όπως τα Χανιά, την Ζάκυνθο, τη Ρόδο και την Μυτιλήνη να εμφανίζουν ισχυρότερη δυναμική από αυτή του συνόλου της χώρας ενώ άλλοι προορισμοί να παραμένουν στάσιμη και κάποιοι να υποχωρούν.

Η διεθνής αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο τον Ιούλιο ξεπέρασαν το 1,147 εκατομμύρια εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς το νησιά να κάνω και δυναμικά ύστερα και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023 που είχαν οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή των τουριστικών ροών από το εξωτερικό.

Το νησί εμφανίζει βελτιωμένη επίδοση και για το σύνολο του πρώτου επταμήνου φέτος με περισσότερους από 2,76 εκατομμύρια τουρίστες και άνοδο της τάξης του 13,3%.

Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις και στα Χανιά τον Ιούλιο ενώ η Ζάκυνθος είδε ενίσχυση των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 4,6%. Οριακά υψηλότερα, κατά 1,9% κινήθηκαν οι ροές στην Σκιάθο.

Τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις ωστόσο συνεχίζει να καταγράφει φέτος η Μυτιλήνη με τις διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο αυξημένες κατά 47,6% και από την αρχή του χρόνου κατά 48,4%.

Το άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας μετά την θεσμοθέτηση του καθεστώτος εκδόσεις βίζα εξπρές για τους Τούρκους, η αύξηση των πτήσεων με τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες και η ανταγωνιστικά τιμολογημένη διαμονή στο νησί και συνδυασμό με σημαντικές προωθητικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει ο δήμος και η περιφέρεια αλλά και η Fraport Greece πιστώνονται την δυναμική αυτή.

Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η Μυτιλήνη παραμένει ακόμα ιδιαίτερα χαμηλά αγγίζοντας οριακά τους 100.000 ξένους επισκέπτες από την αρχή του έτους. Ακόμα και έτσι όμως είναι σχεδόν διπλάσια από ότι κατά τα προ την πανδημία ρεκόρ της.

Η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας 4,5 αστέρων εκτιμάται πως θέτει όριο στα περιθώριο ανάκαμψης του νησιού που χτυπήθηκε ιδιαίτατα από το μεταναστευτικό και την κακή δημοσιότητα της διαχείρισης του την προηγούμενη δεκαετία.

Στα Δωδεκάνησα, η Κως κινείται σταθεροποιητικά με οριακά θετικό πρόσημο ενώ η Σαντορίνη εμφανίζεται πρακτικά μεταβλητής 341,4 χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο που ανεβάζουν το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν το νησί αεροπορικά από την αρχή του έτους στις 795,6 χιλιάδες, ακριβώς όσοι και πέρσι το ίδιο διάστημα.

Η Θεσσαλονίκη είναι οριακά χαμηλότερα όπως και το Ακτιο, και η Σάμος τον Ιούλιο ενώ συνεχίζεται η «διόρθωση» στη Μύκονο.

Η ναυαρχίδα του τουρισμού των Κυκλάδων είδε φέτος τον Ιούλιο μείωση 5,2% των ξένων επισκεπτών που την επισκέφτηκαν αεροπορικά στις 285.000 από 300 χιλιάδες πέρσι διαμορφώνοντας την επίδοση των ξένων αφίξεων από την αρχή του έτους στις 544 χιλιάδες  5% λιγότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT