Η οικονομία, το κρυφό χαρτί της Κάμαλα Χάρις

Η οικονομία, το κρυφό χαρτί της Κάμαλα Χάρις

Οι Αμερικανοί δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο από τον Τραμπ τη νυν αντιπρόεδρο στη διαχείριση των οικονομικών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Ενα πράγμα ισχύει για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος προηγείται. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ευνοηθεί στο θέμα της οικονομίας και η οικονομία έχει καταχωρισθεί ως ύψιστο ζήτημα των ψηφοφόρων. Οποια κι αν είναι τα άλλα εμπόδια που αντιμετώπισε ο ίδιος και η εκστρατεία του, στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι τείνουν να τον εμπιστεύονται περισσότερο ως προς την οικονομία από το δίδυμο Μπάιντεν – Χάρις.

Σύμφωνα με τουλάχιστον μία δημοσκόπηση, ωστόσο, η στάση μπορεί να έχει αλλάξει. Σε νέα έρευνα των Financial Times, ως προς ένα μόνο σημείο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ξεπερνά τον Τραμπ και δη στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι να χειριστεί την οικονομία. Ειδάλλως, ουσιαστικά μοιράζονται ομοιόμορφα ανάμεσα σε οτιδήποτε δεν προκαλεί έκπληξη. Ο αγώνας για τον Λευκό Οίκο σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί στήθος με στήθος, ενώ το να βλέπεις τους ψηφοφόρους να χωρίζονται στα αντίστοιχα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων είναι αναμενόμενο.

Πάντως, αυτό δεν οφείλεται απαραιτήτως στο ότι οι ψηφοφόροι αισθάνονται πολύ καλύτερα για την οικονομική κατάσταση. Η δημοσκόπηση των FT δείχνει ότι μια αρκετά συμπαγής πλειοψηφία Αμερικανών αναφέρει ότι, αναφορικά με τη δική τους συνθήκη, «επιβιώνουν» και δεν «ευημερούν». Σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αρνητική άποψη για τη συνολική κατάσταση της οικονομίας και 50% ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ό,τι προ της ανάληψης καθηκόντων από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αντιθέτως, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί δεν κατόρθωσαν ακόμη να συνδέσουν την Κάμαλα Χάρις με τις οικονομικές πολιτικές Μπάιντεν. Εάν το επιτύχουν, θα είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 6 στους 10 στην ίδια δημοσκόπηση λένε ότι, εάν εκλεγεί, η Χάρις, θα πρέπει να «κάνει σημαντικές αλλαγές» ή «να προσεγγίσει εντελώς διαφορετικά την οικονομία».

Σε συνέντευξη την Κυριακή ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, αποκάλεσε την Κάμαλα Χάρις «χαμαιλέοντα». Σε εκδήλωση το Σάββατο, η ίδια ασπάστηκε την άποψη πως δεν πρέπει να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα, κάτι που είχε ήδη προτείνει ο αντίπαλός της. Τουλάχιστον προς το παρόν, η Κάμαλα Χάρις μπόρεσε να αποτινάξει κάποια από την οικονομική δυσφορία που συνόδευε την εκστρατεία Μπάιντεν.

Οσοι στραφούν στον Τραμπ, διότι τον ακούνε να μιλάει σχεδόν 10 χρόνια, έχει προωθήσει μερικές διαφημίσεις ή εκφράζεται με νέα αίσθηση χιούμορ, δεν μεταπείθονται. Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι κάθε απόπειρα επίθεσης εναντίον του δεν έπεισε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη Χάρις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT