Aπορρόφηση 5 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης για πυροπροστασία

Aπορρόφηση 5 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης για πυροπροστασία

O προϋπολογισμός των έργων που έχουν εγκριθεί ανέρχεται σε 556,63 εκατ. ευρώ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1% έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως και το α΄ τρίμηνο του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΤΑΑ για την πυροπροστασία ανέρχεται σε 556,63 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες που έχουν δηλωθεί έως και το α΄ τρίμηνο του 2024 είναι μόλις 5,34 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από το Focus Report Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι δαπάνες αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό έργων που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ, ενώ για την πλειονότητα των έργων δεν έχει δηλωθεί καμία δαπάνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το Focus Report, «η ετοιμότητα του υπουργείου σε όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα αντεπεξέλθει στον κίνδυνο των πυρκαγιών και μεγάλο μέρος των αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στον πίνακα στον οποίο καταγράφονται τα ενταγμένα έργα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0», περιλαμβάνονται συνολικά 24 έργα. Μεταξύ αυτών για τα οποία δεν έχει δηλωθεί έως τα τέλη του α΄ τριμήνου καμία δαπάνη, περιλαμβάνονται η προμήθεια σταθμών επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης και παροχής κλιματικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, η προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών 6,2 εκατ. ευρώ, η αγορά οχημάτων για την Πολιτική Προστασία και Εθελοντικών Οργανώσεων προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ, η προμήθεια 11 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα προϋπολογισμού 78,3 εκατ., η αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων για το πυροσβεστικό σώμα προϋπολογισμού 80,6 εκατ., η αγορά ελικοπτέρων βαρέος τύπου, για υγειονομικές αποστολές και για τη μεταφορά της ομάδας διαχείρισης περιστατικών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προϋπολογισμού 174 εκατ. ευρώ κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT