Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων στο εξάμηνο

Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων στο εξάμηνο

Η συνολική επιφάνεια των διαθέσιμων γραφείων ανήλθε σε περίπου 2,6 εκατ. τ.μ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά γραφείων της Αττικής καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα, βάσει έκθεσης του δικτύου συμβούλων ακινήτων Δανός / BNP Paribas και στοιχείων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 45 ημέρες. Ειδικότερα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους να παραμένει ισχυρή και τις προοπτικές, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, να είναι θετικές. Κατά την έρευνα, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για ακίνητα βιοκλιματικά, τα οποία αποτελούν και συστατικό της στρατηγικής προσέλκυσης εργαζομένων των επιχειρήσεων. Πάντως, η πλειονότητα των συναλλαγών του α΄ τριμήνου είχε ως σκοπό την κάλυψη ιδίων αναγκών στέγασης, με μόλις μία να προέρχεται από θεσμικό επενδυτή, γεγονός που φανερώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Βάσει της έρευνας της Δανός / BNP Paribas, κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η συνολική επιφάνεια των διαθέσιμων γραφείων ανήλθε σε περίπου 2,6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία 18.300 τ.μ. αντιστοιχούν σε καινούργιους χώρους.

Κατά μέσον όρο το ποσοστό διαθεσιμότητας ανέρχεται σε 8%, ενώ το 75% των μισθωτικών συμφωνιών αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών. Κατά τους αναλυτές του δικτύου ακινήτων, μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν 125.000 τ.μ. στο υφιστάμενο απόθεμα βιοκλιματικών γραφείων, ενώ μέχρι το 2026 οι νέες σύγχρονες αναπτύξεις τοποθετούνται σε 210.000 τ.μ. Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες συναλλαγές στον κλάδο γραφείων περιλαμβάνουν την απόκτηση από την Briq Properties κτιρίου γραφείων στη Λ. Βουλιαγμένης 152 στη Γλυφάδα, συνολικής επιφάνειας 2.824 τ.μ., έναντι τιμήματος 4 εκατ. ευρώ. Οπως και την αγορά μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, από θυγατρική εταιρεία της Ten Brinke, του ημιτελούς κτιρίου γραφείων της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» στη λεωφόρο Κηφισίας 109 στο Μαρούσι. Η θυγατρική της Ten Brinke υπέβαλε προσφορά 4.522.858 ευρώ, με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 3.840.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις αξίες, τα μισθώματα ακολουθούν σταθερά από το 2015 ανοδική πορεία, με αυτά για πρώτης κατηγορίας χώρους να ανέρχονται σε περίπου 33 ευρώ ανά τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας και σε 28 ευρώ και 27 ευρώ στις λεωφόρους Κηφισίας και Βασ. Σοφίας αντιστοίχως. Πτωτική είναι η πορεία και του ποσοστού κενών χώρων, που δεν ξεπερνάει το 1% για τα υψηλών προδιαγραφών γραφεία, αλλά τοποθετείται περίπου στο 16% για ακίνητα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Οι αποδόσεις ανέρχονται σε 5,7% έως 6,5% για πρώτης κατηγορίας γραφεία και κυμαίνονται από 7% έως 8,5% για ακίνητα που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς οδούς.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η αγορά γραφείων καταγράφει σημαντική δραστηριότητα, το ανώτατο μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται σε 18 ευρώ στην οδό Τσιμισκή και σε περίπου 12 ευρώ στην Εγνατία. Στην πόλη η Dimand έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του βιοκλιματικού κτιρίου HUB 26, με συνολική επιφάνεια 31.000 τ.μ. Σε τμήμα (5.170 τ.μ.) του κτιρίου, που αναμένεται να εγκαινιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου και αποτελεί επένδυση 35 εκατ. ευρώ, πρόκειται να στεγαστεί η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»).

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του παλιού εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη που έχει επιφάνεια 127.000 τ.μ. Απαρτίζεται από κτίρια 50.000 τ.μ., από τα οποία σε 17.000 μέτρα θα αναπτυχθούν χρήσεις πολιτισμού, ενώ στα υπόλοιπα θα δημιουργηθούν χρήσεις γραφείων και εμπορικές αναπτύξεις. Υπολογίζεται ότι το εν λόγω έργο θα απορροφήσει κεφάλαια 160 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT