Στο εξωτερικό άνω του 90% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ το α΄ εξάμηνο

Στο εξωτερικό άνω του 90% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ το α΄ εξάμηνο

Σημαντική ενίσχυση του τζίρου και των κερδών της γαλακτοβιομηχανίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Εκτός Ελλάδος πραγματοποιείται πλέον πάνω από το 90% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ, με την ελληνική αγορά, όπου η γαλακτοβιομηχανία χάνει μερίδια έτσι κι αλλιώς, να έχει ολοένα και μικρότερη σημασία από εμπορικής άποψης. Οχι φυσικά από παραγωγικής, καθώς εκτός από τις ΗΠΑ η εταιρεία διαθέτει μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας εργοστάσιο, το οποίο εξυπηρετεί τον κύριο όγκο των πωλήσεων εκτός Ελλάδος. Η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ολλανδία το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2027.

Το γεγονός, πάντως, ότι σε όλες τις άλλες βασικές αγορές οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ αυξήθηκαν σε αξία και όγκο είχε ως συνέπεια την ενίσχυση του τζίρου της αλλά και των κερδών της κατά το α΄ εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις το α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 357,9 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 15,6% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023 (η ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί από τη ΦΑΓΕ στην οικονομική της έκθεση είναι 1 ευρώ = 1,0705 δολ. και πρόκειται για την ισοτιμία που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 28/6/2024).

Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 16,3% και στην ενίσχυση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Η τελευταία θετική επίδραση, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ κατά 0,9% κατά μέσον όρο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε αξία κατά 41,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 19% στις ΗΠΑ και κατά 8,4% στην Ιταλία, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να υποχωρούν κατά 9,7%. Βεβαίως, πλέον οι πωλήσεις στην Ελλάδα έχουν ολοένα και μικρότερη σημασία για τον όμιλο, αφού αποτελούν το 9,5% των συνολικών.

Οσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, αυτός αυξήθηκε συνολικά στο εξάμηνο κατά 16,3%. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων ήταν εντυπωσιακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 40%, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 16,8% και 13,8% αντιστοίχως. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,4%.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ αυξήθηκαν κατά 17,9% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 169,5 εκατ. δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 16,1% και διαμορφώθηκαν σε 78,9 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 74,8 εκατ. δολάρια, από 63,1 εκατ. δολάρια το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 57,3 εκατ. δολάρια, από 48,8 εκατ. δολάρια το περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Ενδιαφέρον, καθώς προμηνύει νέες πληθωριστικές πιέσεις με ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, έχει το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε το μεικτό περιθώριο κέρδους της ΦΑΓΕ, απόρροια της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης –εν προκειμένω του γάλακτος– κατά 13,5% όσον αφορά αυτό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ και κατά 8,7% όσον αφορά αυτό που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT