Προς νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Προς νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η χονδρεμπορική τιμή παραμένει υψηλή – Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, ενώ ο καύσωνας που ταλαιπωρεί τη Δυτική Ευρώπη σε συνδυασμό και με την υψηλή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις τις επόμενες ημέρες, διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την πορεία των λιανικών τιμών στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κινείται σταθερά τις τελευταίες ημέρες πέριξ των 40 ευρώ/MWh, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα φτάσει ακόμη και στα 50 ευρώ/MWh στην περίπτωση μιας πρόωρης διακοπής των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας, ενδεχόμενο που θεωρείται πολύ πιθανό μετά την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός Sudzha. Η Ευρώπη έχει απογαλακτιστεί από τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς από την έναρξη του πολέμου το 2022, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία, εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό. Μέσω του συγκεκριμένου σταθμού η ρωσική Gazprom παρείχε ετησίως περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα προς την Ε.Ε., ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Ευρώπης. Περαιτέρω στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προκαλεί ο ανταγωνισμός φορτίων LNG με την Ασία, παράγοντας που εκτιμάται πως θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Το ακριβότερο αέριο και ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη έχουν διπλασιάσει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά την τελευταία εβδομάδα.

Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές ρεύματος ασκεί o καύσωνας που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη, που έχει ανεβάσει τη ζήτηση κατακόρυφα και έχει περιορίσει την πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας. Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF έχει περικόψει έως και 2,4 GW πυρηνικής ισχύος σε τρεις αντιδραστήρες της στη νότια Γαλλία, ενώ προειδοποίησε και για νέες περικοπές μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με το Montel, η εταιρεία είχε περιορίσει την ισχύ της μονάδας Bugey 2 (910 MW) στα 647 MW από την Κυριακή και σχεδίαζε να σταματήσει εντελώς τη λειτουργία της μονάδας για 24 ώρες.

Εν τω μεταξύ, η μονάδα St Alban 2 (1.335 MW) λειτουργούσε σε μειωμένα επίπεδα, στα 260 MW, έπειτα από παρόμοια οκτάωρη περικοπή την Κυριακή. Η EDF σχεδίαζε επίσης να μειώσει την ισχύ των μονάδων Tricastin 2 και 4 (915 MW η καθεμία) κατά 735 MW έως 180 MW για αρκετές ώρες.

Οπως ανακοίνωσε ακόμα η EDF, θα λειτουργούσε τη μονάδα Golfech 1 των 1.310 MW στα 280 MW έως την Τετάρτη, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως τις 26 Αυγούστου για εξοικονόμηση καυσίμου.

Τα περισσότερα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν ποτάμια για την ψύξη των αντιδραστήρων και η EDF είναι νομικά υποχρεωμένη να μειώνει την παραγωγή εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών του ποτάμιου νερού ή/και χαμηλών ροών, για λόγους ασφαλείας. Οι θερμοκρασίες στη νοτιοδυτική Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Φυσικό αέριο και υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα έχουν εκτοξεύσει τις τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία, μετά μια νέα άνοδο της τάξεως του 3,9% χθες, διαμορφώνεται σήμερα στα 86,15 ευρώ, στη Γερμανία στα 108,01 ευρώ, στο Βέλγιο στα 96,68 ευρώ και στην Αυστρία στα 101,26 ευρώ. Στα υψηλά των 89,05 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της μεγαβατώρας και στις χονδρεμπορικές αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και πολύ υψηλότερα, στα 132,75 ευρώ, στην αγορά της Ιταλίας. Οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης μετά πολλούς μήνες συγκλίνουν αρκετά με τις υψηλές τιμές των αγορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Σερβία (145,07 ευρώ/ΜWh) και ακολουθεί το Μαυροβούνιο (140,34 ευρώ/MWh), η Βόρεια Μακεδονία (139,64 ευρώ/MWh), η Ουγγαρία (136,39 ευρώ/ΜWh), η Ρουμανία (134,47 ευρώ/ΜWh), η Βουλγαρία (133,97 ευρώ/MWh), η Κροατία (126,05 ευρώ/MWh) και η Ελλάδα με τιμή στα 123,17 ευρώ/MWh, μετά μια υποχώρηση κατά 15,6% σε σχέση με την τιμή των 145,93 ευρώ/MWh χθες.

Για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 122,48 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). Η ζήτηση καλύπτεται σήμερα σε ποσοστό 41,7% από ΑΠΕ, 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT