Ο καιροσκόπος Ελον Μασκ

Η επιδίωξη των προσωπικών του στόχων και η συνέντευξη στο Χ με τον Ντόναλντ Τραμπ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Η εξουσία γεννά δύναμη. Ο Ελον Μασκ συγκεντρώνει όλο και περισσότερη. Ο δισεκατομμυριούχος πίσω από τον όμιλο αεροδιαστημικής SpaceX και τον κολοσσό ηλεκτρικών οχημάτων Tesla φιλοξένησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει, την X, μια συνέντευξη με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η δίωρη συνομιλία αποκάλυψε ελάχιστες νέες πληροφορίες σχετικά με τις απόψεις του τελευταίου, αν και περισσότερα έφερε στην επιφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Ελον Μασκ έχει μετατρέψει τoυς κλάδους της επιχειρηματικής του δραστηριότητας σε άμβωνα άσκησης πολιτικής. Η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν περίεργη. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο τέως πρόεδρος ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι άλλα κράτη στέλνουν κρατουμένους για να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επέκρινε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τους χειρισμούς του στο θέμα της Ρωσίας και κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα για την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Συν τοις άλλοις, ο Μασκ είχε αρκετό χρόνο για να αναπτύξει τις θέσεις του. Εκτός του ότι άσκησε πιέσεις για να εξασφαλίσει ένα ρόλο στην κυβέρνηση Τραμπ, εφόσον εκλεγεί ο τελευταίος, αναφέρθηκε στην ανάγκη βιώσιμων τεχνολογιών και στους κινδύνους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Τραμπ μπορεί να συμφώνησε να μιλήσει στο X επειδή είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε εκτενώς και το ξαναέκανε. Επίσης, βέβαια, είναι και μια δήλωση της σημασίας που έχει πλέον ο ίδιος ο Μασκ. Το πολυτιμότερο «κομμάτι» της αυτοκρατορίας του είναι η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, αξίας 650 δισ. δολαρίων, αλλά η επιρροή του ανερχόμενου μεγιστάνα αποτυπώνεται πολύ βαθύτερα από τα αυτοκίνητα. Οι γιγαντιαίες μπαταρίες της Tesla θα καταστούν ζωτικότερης σημασίας για την ευημερία των ΗΠΑ ενόσω επεκτείνεται η ανανεώσιμη ενέργεια. Η εταιρεία πυραύλων SpaceX έχει επίσης σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει στις εκτοξεύσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η θυγατρική της SpaceX, Starlink, παρέχει δορυφορική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό. Οχι ότι η αυτοκρατορία του Μασκ λειτουργεί πάντα ομαλά, πόσο μάλλον όταν κατακρημνίζεται η κερδοφορία της Tesla. O επιχειρηματίας καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία αγωγών ως απόρροια κρατικών ερευνών σε ένα εύρος θεμάτων, που κυμαίνονται από τη νομοθεσία περί κινητών αξιών έως υποτιθέμενες παραβιάσεις της εργασίας. Ωστόσο, τα μετρητά και η πρόσβαση σε πίστωση που του παρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτήσει νέες εκστρατείες του – μία εξ αυτών ήταν η εξαγορά του Twitter, όπως ήταν παλαιότερα γνωστό το X. Αυτή η επιχειρηματική κίνηση ήταν μια οικονομική αποτυχία, παρ’ όλα αυτά βοήθησε τον Ελον Μασκ να μιλήσει απλά και πειστικά με τον πιθανώς επόμενο πρόεδρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT