Τουρισμός: Μείωση τζίρου για καταλύματα και εστίαση σε Μύκονο και Σαντορίνη το α΄ εξάμηνο

Τουρισμός: Μείωση τζίρου για καταλύματα και εστίαση σε Μύκονο και Σαντορίνη το α΄ εξάμηνο

Συνολικά στην Ελλάδα ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις των δύο κατηγοριών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,71%.

τουρισμός-μείωση-τζίρου-για-καταλύμα-563174626

Με απώλειες και μάλιστα σημαντικές έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις παροχής καταλύματος και εστίασης στους πλέον γνωστούς παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Αν και συνολικά στην Ελλάδα ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών των δύο κατηγοριών, που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, έχει αυξηθεί το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατά 8,71% ή κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη η μείωση των εσόδων πλησιάζει το 10%, παρά το γεγονός ότι οι χρεώσεις των ξενοδοχείων και οι τιμές των εστιατορίων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι. Στους «χαμένους» θα πρέπει να προστεθεί και η Μαγνησία, η οποία προφανώς λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστη τον περυσινό Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία «Daniel», δεν είναι πια το ίδιο ελκυστική. Στον νομό όπου το Πήλιο προσέλκυε Ελληνες και ξένους τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου, ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης υποχώρησε κατά 4,6% και 6,5% αντιστοίχως κατά το β΄ τρίμηνο του 2024.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Αττική, στην οποία καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, καθώς και στην εστίαση –καθώς ειδικά η Αθήνα έχει μετατραπεί πλέον σε τουριστικό προορισμό όλων των εποχών–, παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά, αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος λόγω πλέον και της μεγάλης αύξησης τουριστών από την Τουρκία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2024 σε 2,81 δισ. ευρώ έναντι 2,54 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2023 καταγράφοντας αύξηση 10,7%. Ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2024 σε 2,55 δισ. ευρώ από 2,41 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2023 σημειώνοντας αύξηση 5,8%. Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών καταλύματος ανήλθε σε 3,25 εκατ. έναντι 2,93 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας αύξηση περίπου 11%. Αύξηση καταγράφηκε και στον κύκλο εργασιών των υπηρεσιών παροχής εστίασης της τάξης του 7,15% κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητα των νομών της χώρας καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών και στους δύο αυτούς βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους, δεν ισχύει το ίδιο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Στη Μύκονο ο κύκλος εργασιών στους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης υποχώρησε αντιστοίχως κατά 12,1% και 7,4% το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, η Μύκονος αποτελεί την περιοχή όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τζίρου σε αμφότερους τους κλάδους. Συνολικά στο α΄ εξάμηνο του 2024 οι απώλειες εσόδων σε καταλύματα και εστίαση ήταν πάνω από 13 εκατ. ευρώ (μείωση 9,84%). Περί τα 17,86 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες το ίδιο διάστημα στη Σαντορίνη (μείωση τζίρου 7,53% συνολικά σε καταλύματα και εστίαση). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που καταγράφεται μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καταλύματος και στα δύο παγκοσμίως γνωστά νησιά. Το 2023 ο συνολικός τζίρος του εν λόγω κλάδου ήταν στη Μύκονο 322,83 εκατ. ευρώ από 364,53 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ στη Σαντορίνη υποχώρησε στα 527,11 εκατ. ευρώ το 2023 από 538,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα παραπάνω είναι πιθανόν μία ακόμη επίπτωση του υπερτουρισμού που πλήττει τα δύο δημοφιλή νησιά, δεδομένου ότι τα προβλήματα που αυτός προκαλεί αποτρέπουν πολλούς από το να τα επισκεφθούν, καθώς και της μεγάλης προσέλευσης τουριστών από κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι όμως αφήνουν λίγα χρήματα στα τοπικά εστιατόρια και καθόλου στα καταλύματα.

Τα έσοδα στην Αττική, από την άλλη, ήταν αυξημένα κατά 205 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο ή κατά 7,54%, ενώ πολύ μεγάλη ποσοστιαία αύξηση το β΄ τρίμηνο στα έσοδα του κλάδου παροχής καταλύματος κατέγραψαν η Χίος (45,3%) και η Λέσβος (39,7%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT