Επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ η Bespoke SGA Holdings

Επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ η Bespoke SGA Holdings

Μέσω θυγατρικής θα εμπορεύεται προϊόντα των εταιρειών του ομίλου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ετοιμος να περάσει ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται ότι είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς ο νέος επιχειρηματικός όμιλος που έχει δημιουργήσει, μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez, έχει πλέον και θυγατρική στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Νιου Τζέρσεϊ. Στόχος τής κατά 51% θυγατρικής της Bespoke SGA Holdings στις ΗΠΑ, της Bespoke USA LLC, όπως ονομάζεται, είναι η εμπορία προϊόντων του ομίλου στη χώρα. Η αμερικανική αγορά κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στον εμβληματικό επιχειρηματία –και πλέον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)–, καθώς η Chipita πραγματοποιούσε εξαγωγές εκεί. Ο σχεδιασμός, άλλωστε, του κ. Θεοδωρόπουλου, πριν τελικά η Chipita καταλήξει στον έλεγχο της Mondelez, περιλάμβανε τη δημιουργία εργοστασίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία είχε αποκτήσει το 2019 το 51% της EPTA America που είχε την έδρα της επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ και ήταν από το 2012 αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της Chipita στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η εξωστρέφεια του ομίλου Bespoke SGA Holdings εκτιμάται ότι πέρα από την ενίσχυση των πωλήσεων και κερδών θα συμβάλει καθοριστικά στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στόχος που από τον κ. Θεοδωρόπουλο τοποθετείται χρονικά τη διετία 2027-2028. Η εισαγωγή στο Χ.Α. εντάσσεται στο όραμα της Bespoke SGA Holdings, που είναι να κατακτήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων στον κλάδο των τροφίμων μέσω επενδύσεων σε ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς τροφίμων. Τον όμιλο Bespoke αποτελούν η μητρική, καθώς και οι θυγατρικές της, ΙΟΝ Α.Ε., Νίκας ΑBEE, Αμβροσία Α.Ε., Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, αλλά και οι θυγατρικές αυτών. Δεν συμπεριλαμβάνονται στον όμιλο οι συμμετοχές του κ. Θεοδωρόπουλου στη Wonderplant, στη ΜΕΒΓΑΛ και στη «Σ. Μεντεκίδης».

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 199,86 εκατ. ευρώ έναντι 54,83 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω βεβαίως της αύξησης του χαρτοφυλακίου του. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 39,4 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων έφτασαν τα 10,94 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,49 εκατ. ευρώ το 2022. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 16,49 εκατ. ευρώ από 10,72 εκατ. ευρώ το 2022. Πάντως, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναμένει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από το 2023, ενώ το 2025 με σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.

Τον όμιλο Bespoke αποτελούν η μητρική, καθώς και οι θυγατρικές της, ΙΟΝ Α.Ε., Νίκας ΑBEE, Αμβροσία Α.Ε., Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, αλλά και οι θυγατρικές αυτών.

Αλλωστε, τόσο πέρυσι όσο και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν γίνει κινήσεις με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας μέσα από διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και βελτίωση του δανεισμού της, ενώ στο ραντάρ της Bespoke υπάρχουν κι άλλες εταιρείες τροφίμων. Κατ’ αρχάς, πλέον η Βespoke κατέχει το 66,1% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, ενώ πλέον έχουν συγχωνευθεί η ΙΟΝ με την εταιρεία Αφοί Κωτσιόπουλοι Α.Ε. Μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της καραμελοποιίας «Λάβδας», με την Bespoke να αποκτάει το 75% της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 25% κατέχει ήδη από το 2009 ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Τον Ιούνιο του 2023 η Αμβροσία Α.Ε. εξόφλησε το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 11,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. ευρώ σε 13,3 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2024 η εταιρεία αποπλήρωσε άλλα 2 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της σε 11,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, τον Μάρτιο του 2024 η Bespoke προέβη σε νέο τραπεζικό δανεισμό ύψους 40,7 εκατ. ευρώ για την εξαγορά συμμετοχών και την αναχρηματοδότηση δανεισμού των θυγατρικών της.

Το 2023 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του συνόλου της παραγωγής αλλαντικών της εταιρείας «Εδεσμα» από τη Θεσσαλονίκη στο εργοστάσιο της «Νίκας» στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Τον Ιούνιο του 2024 εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της «Νίκας» η πώληση δύο ακινήτων στη Θέρμη και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT