Πυκνώνουν τα σύννεφα στις αγορές πετρελαίου

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις αγορές πετρελαίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Οι επενδυτές στις αγορές πετρελαίου αναγκάζονται και πάλι να στρέψουν την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν ένα υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύσει κατευθυνόμενους πυραύλους στην περιοχή και εξέδωσαν, παράλληλα, ανακοίνωση ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει «σοβαρές επιθέσεις» κατά του Ισραήλ. Παρά την ασθενέστερη ζήτηση, η τιμή του αργού στη διεθνή αγορά φέρει ξανά επασφάλιστρο κινδύνου. Εχουν παρέλθει δέκα μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα και τις εκατέρωθεν επιθέσεις και αντεπιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των αντιπροσώπων τους, και οι συναλλασσόμενοι σε μαύρο χρυσό έχουν παύσει να ταράζονται και να προβληματίζονται για πιθανούς κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό. Αυτό εξηγεί και το γιατί αγνόησαν την πιθανότητα κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή από τότε που ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Οταν το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο και αφότου δολοφονήθηκαν ανώτεροι αξιωματούχοι στη Συρία, ειδοποίησαν εκ των προτέρων ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για έναν καθ’ ολοκληρίαν πόλεμο. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τις πωλήσεις του δικού του πετρελαίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι επίσης πρόθυμη να συγκρατήσει τις τιμές του αργού, ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Συν τοις άλλοις, τα μηνύματα περί ασθενέστερης οικονομικής πορείας, που εκπέμπονται από τις σημαντικότερες καταναλώτριες πετρελαίου, όπως είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν ακόμη έναν πρόσθετο λόγο να αναμένουμε χαμηλότερες τιμές. Οι εντεινόμενοι φόβοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ οδήγησαν την τιμή του brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, επειδή οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε παράγωγα πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Σύννεφα, όμως, μαζεύονται στον ορίζοντα και μακροπρόθεσμα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) περιόρισε την Τρίτη την εκτίμησή της περί ενίσχυσης της παγκόσμιας ζήτησης του εμπορεύματος το 2025. Το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου brent ανήλθαν ξανά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να συνυπολογίζουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του πετρελαίου συνιστά ένα ατελές βαρόμετρο γεωπολιτικών εντάσεων. Το Ισραήλ διαθέτει λίγα αποθέματα πετρελαίου και θα μεταφραζόταν σε μια τεράστια κλιμάκωση για το Ιράν, εάν αποπειράτο να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, ένα ζωτικό σημείο συμφόρησης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου. Ωστόσο, η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να επιτεθούν σε περισσότερα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα ή να χρησιμοποιήσουν drones και πυραύλους για να στοχεύσουν αγωγούς και υψίστης σημασίας ενεργειακές υποδομές στον Κόλπο. Η προοπτική μιας δυναμικής απάντησης από το Ιράν θα κάνει τους επενδυτές πετρελαίου να απαιτήσουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT