Διαγωνισμοί για έργα «στρατηγικής σημασίας»

Διαγωνισμοί για έργα «στρατηγικής σημασίας»

Λιμενικά έργα, αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, εξοπλισμός της Αστυνομίας, υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενεργειακή μετάβαση και για διαχείριση δασών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Διαγωνισμούς για έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συστήματα διαχείρισης δασών, ενεργειακή διαχείριση για την τοπική αυτοδιοίκηση, λιμενικές υποδομές, σύσταση ταμείου απανθρακοποίησης αλλά και εργασίες λειτουργικής αποκατάστασης των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και προμήθεια εξοπλισμού για τα σώματα ασφαλείας ανέλαβε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σχετικής απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Έργων Στρατηγικής Σημασίας.

Ιδιαίτερη σημασίας θεωρείται το έργο για την σύσταση Ταμείου Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund) που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 στο πλαίσιο του στόχου της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σκοπό θα έχει αφενός να εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της και αφετέρου να διαχειρίζεται τους αντίστοιχους διαθέσιμους πόρους του ταμείου για δράσεις απανθρακοποίησης. Χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε. και αρχικά πόροι θα προέλθουν από τον πλειστηριασμό 19,4 εκατ. δικαιωμάτων που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,32 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ένα άλλο ταμείο, το Ταμείο Απανθρακοποίησης, συστήνεται με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών, όπως έργα διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών κλπ. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα χρηματοδοτηθεί από τον πλειστηριασμό 25 εκατ. δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ που υπολογίζονται επί του παρόντος συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων ορίζεται από το τρίτο τρίμηνο του 2024 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2030. 

Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη στατική επάρκεια των στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου κατά 65.690.296 ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του έργου που τρέχουν ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικός μέλητήριο Ελλάδος στα 110.947.648 ευρώ.

Προϋπολογισμό 650.478.592 έχει το έργο για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με προμήθειες για την ενίσχυση του τεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού (οχήματα, πλωτά μέσα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων, κλπ.), νέες τεχνολογίες (ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος συνόρων, ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης, κλπ.), κτιριακές υποδομές και δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης εγκληματικής δραστηριότητας (αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, τη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων, αναβάθμιση του συστήματος αναγνώρισης και ταυτοποίησης αποτυπωμάτων).

Ποσό της τάξης των 110 εκατομμυρίων προβλέπεται για παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και αναβάθμισης λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, στην Κατάπολα της Αμοργού, στην Φολέγανδρο, στον Άγιο Ευστράτιο, στον Άγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο Ικαρίας, στους Φούρνους, στα Αντικύθηρα, στην Καμαριώτισσά της Σαμοθράκης, στην Μεγίστη του Καστελόριζου, στους Λειψούς, στα Αυλάκια των Οθονών, στο Μαθράκι στο λιμάνι Aγίου Στεφάνου Αυλιωτών, στα Σφακιά και στην Παλαιόχωρα.

Επίσης, προβλέπεται διαγωνισμός για την ανάπτυξη Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, προϋπολογισμού 8.872.200 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Χωριστό έργο προϋπολογισμού σε 15.000.000 αποτελούν οι Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων για την δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων. Έργο προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης στα 600.000.000 είναι και αυτό της ορεινής υδρονομίας (AQUA MONTIS) που αφορά στην υλοποίηση έργων σε κρίσιμες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, κατά προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες ρεμάτων. 

Ειδικό έργο προβλέπεται για την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων εκπομπών και ενεργειακής απόδοσης με στόχο να υποστηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε 25.557.069 ευρώ. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT