Εκτίναξη αριθμού αιτήσεων για Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

Εκτίναξη αριθμού αιτήσεων για Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

Πάνω από 4.000 νέοι έως 29 ετών έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στη ΔΥΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Εξειδικευμένες ειδικότητες, αλλά και επαγγέλματα που καταγράφουν υψηλή ζήτηση εδώ και χρόνια, όπως τεχνίτης μηχανών και συστημάτων, όχι μόνο συμβατικών αλλά και ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, μάγειρας ή αισθητικός, βρίσκονται μεταξύ των επιλογών των 4.000 και πλέον ενδιαφερομένων που υπέβαλαν έως χθες αίτηση συμμετοχής στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 4.000, καθώς κάθε χρόνο διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της συμμετοχής. Εως τώρα εκτιμάται ότι η αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά ξεπέρασε το 65%, με τις σχολές της ΔΥΠΑ να προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων ηλικίας έως 29 ετών, αφού έχει αποδειχθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό των σπουδαστών παραμένει στην επιχείρηση μετά το πέρας της πρακτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΥΠΑ εφαρμόζει το σύστημα μαθητείας από το 1952 και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό δυικό σύστημα εκπαίδευσης στη χώρα, που συνδυάζει θεωρητική εκπαίδευση και παράλληλη πρακτική εξάσκηση. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, που καταγράφεται σημαντική έλλειψη, όχι μόνο σε θέσεις άκρως εξειδικευμένων προσόντων αλλά και τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς και χαμηλής ειδίκευσης, οι σχολές μαθητείας αυξάνονται, ενώ προστίθενται και νέες ειδικότητες. Κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα τεχνίτες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανοσυνθέτες αεροσκαφών και τεχνίτες ναυπηγικής βιομηχανίας, προστίθενται με βάση τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις νέες ανάγκες που αυτές δημιουργούν στην αγορά εργασίας.

Ειδικά για τη σχολική χρονιά 2024-2025 οι αιτήσεις ήδη έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 65%, με συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα να καταγράφουν σημαντική ζήτηση. Μάλιστα, στη ΔΥΠΑ εκτιμούν ότι αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου θα κορυφωθεί η υποβολή των αιτήσεων, που λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ εκτιμούν ότι θα επεκταθεί το ενδιαφέρον και σε άλλες σχολές που έχουν μείνει λίγο πίσω.

Η υψηλή συμμετοχή αποδίδεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό σπουδαστών παραμένει στην επιχείρηση μετά το πέρας της πρακτικής.

Εως τώρα, πάντως, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εξής επαγγέλματα:

1) Τεχνίτης μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

2) Μαγειρική – Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.

3) Γραφικές τέχνες – Ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου.

4) Τεχνίτης ψυκτικών και κλιματιστικών έργων.

5) Αισθητική τέχνη.

6) Βοηθός γενικής βρεφονηπιοκομίας.

7) Βοηθός φαρμακείου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δύο ειδικότητες που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες τους σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, όπως είναι οι ειδικότητες «Τεχνίτης μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών» (ελέγχει τα όργανα και τα εξαρτήματα της μηχανής, εντοπίζει πιθανές δυσλειτουργίες και υποδεικνύει τη διαδικασία αποκατάστασής τους, ενώ μετά το πέρας των εργασιών αυτών αναλαμβάνει τον επανέλεγχο του αεροσκάφους και επιτρέπει ή όχι την πτήση του) και «Τεχνίτης ναυπηγικής βιομηχανίας» (εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών που συντελούνται σε μια ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, όπως είναι η κατασκευή, η επισκευή και η συντήρηση μεταλλικών επιφανειών και σωληνώσεων όλων των τύπων των δικτύων ενός πλοίου), που δημιουργήθηκαν σε Χαλκίδα, Ελευσίνα και Σύρο, με βάση τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η ΕΑΒ και η ΟΝΕΧ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT