Υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο

Υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο

Διαμορφώθηκαν σε 7,7 δισ., υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1 δισ. ή 15,7%

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Εκτινάχθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,059 δισ. ή 15,7%, εξαιτίας κυρίως της καλύτερης απόδοσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συνολικά έφτασαν τα 7,739 δισ. ευρώ.

Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, εξάλλου, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 36,993 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,317 δισ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει το χθεσινό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024.

Η επίδοση αυτή εξασφάλισε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την κάλυψη με ασφάλεια των αναθεωρημένων –σε σχέση με τον προϋπολογισμό– στόχων που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Απρίλιο, ενώ αφήνουν ένα επιπλέον περιθώριο 432 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί «δημοσιονομικός χώρος» με περιθώριο για παροχές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι πηγές, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση του στόχου για αύξηση δαπανών (2,6%), που έχει θέσει η Κομισιόν από φέτος ενόψει των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα 2,317 δισ. ευρώ της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα 647 εκατ. ευρώ προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023, καθώς προέρχονται από την καλύτερη απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγουμένου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Συνεπώς, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται στο 2024 ανέρχεται σε 1.670 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η υπέρβαση αυτή αφορά τη σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, με βάση το οποίο κινείται τώρα η κυβέρνηση, έχει ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,238 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω έσοδα αντικρίζονται με αυξημένες δαπάνες για το 2024 του τακτικού προϋπολογισμού των φορέων γενικής κυβέρνησης, καθώς και του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Υπενθυμίζεται ότι θα απαιτηθούν, μεταξύ άλλων, περίπου 400 εκατ. ευρώ επιπλέον δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό για συντάξεις, λόγω αύξησης του αριθμού όσων βγαίνουν σε σύνταξη πέραν των προβλέψεων, καθώς και 360 εκατ. ευρώ για κάλυψη των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Ετσι, στην πραγματικότητα η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας είναι 432 εκατ. ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο θα περιμένουν, μάλιστα, να διαπιστώσουν αν αυτή θα διατηρηθεί έως το τέλος, ή οφείλεται εν μέρει σε ενδεχόμενη αύξηση –σε σχέση με τις προβλέψεις– του αριθμού των φορολογουμένων που έσπευσαν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ τον Ιούλιο για να εξασφαλίσουν την έκπτωση 3%.

Εν τω μεταξύ, μειωμένες σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Ανήλθαν σε 39,362 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 2,763 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 1,693 δισ. ευρώ και των πληρωμών που αφορούν τα εξοπλιστικά.

Ετσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει έλλειμμα 121 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,745 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 5,683 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,655 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT