«Μαύρη λίστα» με οφειλέτες

Η ΑΑΔΕ εντοπίζει όσους μπορούν, αλλά αρνούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους - Εχουν γίνει 35.000 κατασχέσεις λογαριασμών από τις αρχές του έτους σε όσους χρωστούν σημαντικά ποσά

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Σε διαρκή πίεση βρίσκονται πλέον όσοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και όσοι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να δημιουργήσουν χρέη. Τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία αναβαθμίστηκαν πρόσφατα, ενεργοποιούν τον συναγερμό και στις δύο περιπτώσεις, καθώς στόχος είναι από τη μια να εισπράττονται άμεσα οι οφειλές και να γίνονται οι απαραίτητες κατασχέσεις όπου χρειάζεται και από την άλλη να λαμβάνονται μέτρα όταν ελλοχεύει κίνδυνος δημιουργίας χρεών.

Τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, η άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και η ταχύτερη επικοινωνία με φορείς του Δημοσίου δίνουν πλέον μια διαφορετική εικόνα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ. Η διαφορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι ότι πλέον οι εντολές για κατασχέσεις πραγματοποιούνται αμέσως, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να εξαφανιστούν χρήματα από λογαριασμούς ή να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί τα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών, μπαίνει σε λειτουργία προσεχώς η μονάδα μαζικών διασταυρώσεων, ενώ στα τέλη του μήνα ενεργοποιείται πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis. Με τα νέα συστήματα δημιουργείται ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και δημιουργία «μαύρης λίστας» με όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά αφήνουν απλήρωτες οφειλές.

Παράλληλα, οι δύο νέες εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν αναλάβει τον εντοπισμό των οφειλετών σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, με στόχο να μη διογκωθούν τα χρέη προς το Δημόσιο, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Με το νέο σύστημα οι κατασχέσεις θα είναι αυτόματες από το σύστημα στους λογαριασμούς των οφειλετών αμέσως μόλις καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ενώ η εφαρμογή θα αναλύει το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το myAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, «Εργάνη», Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, όπως και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Επίσης, στο σύστημα θα είναι καταγεγραμμένες η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και οι πηγές των εισοδημάτων του, και εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε άμεσες κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαμβάνονται μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων (σύζυγοι, λοιποί συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι).

Μέσω του Eispraxis εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τις κυρώσεις, ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.), δημιουργείται βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότερες από 186 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ημερήσια βάση.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Μαΐου έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 35.000 κατασχέσεις, ή διαφορετικά 186 την ημέρα. Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 1.525.162, ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 2.134.014 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT