Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών για την «Ελληνικοί Χυμοί»

Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών για την «Ελληνικοί Χυμοί»

Το 2023 για πρώτη φορά ο τζίρος της εταιρείας ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το φράγμα των 30 εκατ. ευρώ ξεπέρασε το 2023 για πρώτη φορά ο τζίρος της «Ελληνικοί Χυμοί», της βιομηχανίας χυμών που βρίσκεται στη Λάρισα και η οποία από το 2022 έχει περάσει στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του πρώην τραπεζίτη Απόστολου Ταμβακάκη, επικεφαλής του fund EOS Capital Partners. Μάλιστα, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του χυμού πορτοκαλιού, η εταιρεία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της.

Καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξή της θα διαδραματίσουν τόσο οι πρόσφατες επενδύσεις που πραγματοποίησε όσο κι αυτές που αναμένεται να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και η μεγαλύτερη διεύρυνση του πελατολογίου της, με την «Ελληνικοί Χυμοί» πάντως να συνεργάζεται και με μεγάλες αεροπορικές, οι οποίες στα γεύματά τους έχουν συμπεριλάβει τους επώνυμους χυμούς Viva, αλλά και με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για λογαριασμό των οποίων παράγει χυμούς ιδιωτικής ετικέτας.

O κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 35,12 εκατ. ευρώ από 29,78 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο τζίρος της υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, καθώς πριν από το 2022 κυμαινόταν στη ζώνη των 22-26 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 7,9 εκατ. ευρώ από 5,96 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 32,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,45 εκατ. ευρώ από 2,013 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 21,7%. Τα κέρδη μετά από φόρους υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς έφτασαν το 2023 τα 3,49 εκατ. ευρώ από 1,44 εκατ. ευρώ το 2022.

Εχει διευρύνει το πελατολόγιό της συνεργαζόμενη με αεροπορικές εταιρείες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ με παραγωγή χυμών ιδιωτικής ετικέτας.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας μειώθηκε αισθητά, στα 23,53 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 από 35,08 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα χρήση αποπλήρωσε ποσό 2 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της από 13,5 εκατ. ευρώ σε 11,5 εκατ. ευρώ. Εξασφάλισε δε τη μείωση του κόστους δανεισμού μέσω μείωσης του περιθωρίου επιτοκίου. Εντός του 2023 εγκρίθηκε η πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, επένδυση που είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο πριν από την αλλαγή ιδιοκτησίας. Φέτος η εταιρεία προχώρησε σε σημαντική επένδυση για την αναβάθμιση του ERP της (σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού), επένδυση η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών, στη βελτίωση του εταιρικού σχεδιασμού και στην ταχύτερη και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

Φέτος η διοίκηση της εταιρείας, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, εστιάζει στη διαχείριση του κόστους, στην ορθολογική τιμολόγηση και τη συνεχιζόμενη ανανέωση του χαρτοφυλακίου προκειμένου να αντισταθμίσει όποιες αρνητικές τάσεις.

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» ιδρύθηκε στη Λάρισα το 2002 και εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας, με τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.μ. Η απόκτηση της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί», η οποία πλέον αποτελεί θυγατρική της Bespoke SGA Holdings (σ.σ. του ομίλου που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος) ήταν ουσιαστικά η πρώτη εξαγορά στην οποία προέβη ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ μετά την ολοκλήρωση πώλησης της Chipita. Σε ό,τι αφορά τον Απόστολο Ταμβακάκη, η συμμετοχή στην «Ελληνικοί Χυμοί» αποτελεί μία από τις 5 επενδύσεις του Eos Capital Partners στον κλάδο τροφίμων – ποτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT