Υψηλός ρυθμός ανόδου των ενοικίων στην Αθήνα

Υψηλός ρυθμός ανόδου των ενοικίων στην Αθήνα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στην τετράδα των πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων παγκοσμίως ανήκει η Αθήνα. Σύμφωνα με έρευνα του συμβουλευτικού δικτύου Savills για την πορεία των μισθωμάτων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε 30 αγορές ανά τον κόσμο, σε Ντουμπάι, Μπανγκόκ, Λισσαβώνα και Αθήνα καταγράφεται ο υψηλότερος ρυθμός ανόδου. Σε σχέση με πέρυσι, τα ενοίκια στην ελληνική πρωτεύουσα ενισχύθηκαν κατά 4,6%, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο συγκριτικά με το Ντουμπάι (12%). Στις πρωτεύουσες της Ταϊλάνδης και της Πορτογαλίας αυξήθηκαν κατά 9% και ελαφρώς άνω του 7%, αντιστοίχως. Στις 30 αγορές που εξετάζει η έρευνα η απόδοση τοποθετείται σε 3,1%.

Μπλακ άουτ σε Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο

O εφιάλτης των μπλακ άουτ ξύπνησε στα ελληνικά νησιά με τις διασυνδέσεις περασμένων δεκαετιών που αδυνατούν να σηκώσουν τα αυξημένα φορτία της τουριστικής περιόδου και του καύσωνα. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν κάτοικοι και παραθεριστές σε Φολέγανδρο, Ιο και Σίκινο το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα της επομένης. Το μπλακ άουτ προέκυψε από την κατάρρευση και των δύο γραμμών διασύνδεσης της Ιου με την Πάρο, λόγω υπερφόρτωσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής είχε αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε Φολέγανδρο και Σίκινο. Στην Ιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η πλήρης ηλεκτροδότηση αναμενόταν να αποκατασταθεί έως αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Οι περιοχές της Ιου που επηρεάζονται –με ανά διαστήματα διακοπές λόγω της συνέχισης εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ– είναι η Χώρα, το λιμάνι, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι.

Δρομολογείται κέντρο καινοτομίας για ημιαγωγούς

Μονάδα έρευνας για την ανάπτυξη τσιπς, γνωστή, κατά την επίσημη ορολογία, ως εθνικό κέντρο ικανοτήτων (competence center) ημιαγωγών, αποκτά η Ελλάδα. Με στόχο την αύξηση της παραγωγής στο 20% της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030, η Κομισιόν δρομολογεί τη δημιουργία σε κάθε κράτος-μέλος ενός εθνικού κέντρου. Σε αυτά θα πραγματοποιείται η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας τσιπς με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων ή δημόσιων φορέων. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία στην Ελλάδα εθνικού κέντρου ικανοτήτων ημιαγωγών.

Η Cisco δεν αποχωρεί από την Ελλάδα

Δεν αποχωρεί η Cisco από την Ελλάδα, αναφέρει απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση. Στις 25 Ιουνίου 2020 το Δημόσιο συνήψε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Cisco Hellas τετραετές μνημόνιο συνεργασίας. Εν συνεχεία τέθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, η Cisco Hellas αποχώρησε από τους χώρους. Αυτό δεν συνεπάγεται την «έξοδο» της Cisco από την Ελλάδα, σημειώνεται.

Η πληρωμή συντάξεων του Σεπτεμβρίου

Σε δύο δόσεις, όπως ισχύει κάθε μήνα, θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου στα τέλη του μηνός. Η πρώτη φουρνιά, που αφορά συνταξιούχους που προέρχονται από τα ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, τους συνταξιούχους ΕΦΚΑ (μισθωτούς και μη μισθωτούς) που βγήκαν στη σύνταξη από 1 Ιανουαρίου 2017 κι έπειτα, καθώς και επικουρικές συντάξεις μη μισθωτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, θα πληρωθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου. Βέβαια, τα χρήματα θα είναι έτοιμα προς ανάληψη στα ΑΤΜ των τραπεζών από την προηγούμενη το απόγευμα. Στις 29 Αυγούστου ακολουθεί η καταβολή των συντάξεων για το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ, προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Και σε αυτή την περίπτωση στα ATM των τραπεζών, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT