Η τεχνολογία στη μάχη κατά της ακρίβειας

Η τεχνολογία στη μάχη κατά της ακρίβειας

Οι τεχνολογίες πληροφόρησης των καταναλωτών επηρεάζουν σημαντικά τη μείωση των τιμών των σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας τη διαφάνειά τους και διευκολύνοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μεταξύ των καταναλωτών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης

Οι τεχνολογίες πληροφόρησης των καταναλωτών επηρεάζουν σημαντικά τη μείωση των τιμών των σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας τη διαφάνειά τους και διευκολύνοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μεταξύ των καταναλωτών. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν διατίθενται συγκριτικές πληροφορίες για τις τιμές, όπως μέσω ημερήσιων δημοσιεύσεων εφημερίδων, η διασπορά των τιμών μεταξύ των καταστημάτων μειώνεται, όπως και η μέση τιμή της αγοράς, οδηγώντας σε αυξημένη ικανοποίηση των καταναλωτών και μετατόπιση της υποστήριξης προς καταστήματα χαμηλότερης τιμής. Η μορφή παροχής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της σήμανσης αντικειμένων και των τιμοκαταλόγων μονάδας, παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επεξεργάζονται τις πληροφορίες τιμών, επηρεάζοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές τους απαντήσεις. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την οποία εργάστηκαν ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ζαχαρίας Δερμάτης.

Την ενημέρωση των καταναλωτών με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διαφάνεια στις τιμές, αλλά και τη μείωσή τους υπηρετεί η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-Καταναλωτής. Μάλιστα οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα, σκανάροντας τον γραμμοκώδικα (barcode) του προϊόντος, να δουν μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής για κινητό τηλέφωνο την τιμή που έχει εκείνη την ημέρα το προϊόν σε διάφορες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Βεβαίως, εδώ υπάρχουν περιορισμοί διότι στην πλατφόρμα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι κωδικοί. Στην ανάλυση του ΚΕΠΕ προτείνεται η ενσωμάτωση του Google Lens στην εφαρμογή για να βρίσκουν οι καταναλωτές άμεσα τις καλύτερες τιμές για πολύ περισσότερα προϊόντα που ισχύουν σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία μπορεί να παρέχει χρήσιμη βοήθεια για την καταπολέμηση και της ακρίβειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT