Eφαρμογή της Google στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Eφαρμογή της Google στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Εάν ο μηχανισμός πρόληψης είχε λειτουργήσει άρτια, η χρησιμότητα του εργαλείου της Google για την ανίχνευση και ειδοποίηση πυρκαγιών θα ήταν περιορισμένη. Ωστόσο την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα της νέας υπηρεσίας της Google διαδέχθηκε, ύστερα από λίγες, μόλις, ημέρες, το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Εάν ο μηχανισμός πρόληψης είχε λειτουργήσει άρτια, η χρησιμότητα του εργαλείου της Google για την ανίχνευση και ειδοποίηση πυρκαγιών θα ήταν περιορισμένη. Ωστόσο την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα της νέας υπηρεσίας της Google διαδέχθηκε, ύστερα από λίγες, μόλις, ημέρες, το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική. Το μοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών στηρίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας αναλυτική ιχνηλάτηση της περιμέτρου τους, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιοσί Ματίας, αντιπρόεδρος Μηχανικής και Ερευνας της Google. Κατά την πρόσφατη μεγάλη φωτιά, οι χρήστες λάμβαναν στο κινητό τους άμεσες ειδοποιήσεις με βάση την τοποθεσία τους, με τις σχετικές πληροφορίες να εμφανίζονται στους χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης.

«Το εργαλείο ανίχνευσης ορίων πυρκαγιών συμπληρώνει τις υπάρχουσες προσπάθειες στο πεδίο και βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε μία δασική πυρκαγιά να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να παραμένουν ασφαλείς. Στόχος του είναι να καταστεί χρήσιμο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, που μιλούν τη γλώσσα, όσο και για τους επισκέπτες της που πιθανόν δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. Οι πληροφορίες εμφανίζονται επίσης στους χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να αντιληφθούν την ύπαρξη πυρκαγιών κοντά στη διαδρομή τους», εξηγεί ο κ. Ματίας. Κατά το φετινό καλοκαίρι, μέσω της νέας αυτής υπηρεσίας, η Google έχει χαρτογραφήσει περισσότερες από 40 πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες για πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αφρική, βάσει στοιχείων για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τι αναφέρει στην «Κ» ο Γιοσί Ματίας, αντιπρόεδρος Μηχανικής και Ερευνας της Google για το νέο ψηφιακό εργαλείο ανίχνευσης και ειδοποίησης.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το εργαλείο ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιών της Google; «Το μοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών εκπαιδεύεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης από πολλαπλές πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης μιας πληθώρας δεδομένων από δορυφορικές εικόνες. Η ανάλυση του δορυφόρου είναι περίπου 1 χλμ., αλλά καθώς οι δορυφόροι περνούν πολλές φορές την ημέρα και ενδέχεται κάποιες φορές να υπάρχουν σύννεφα, είναι πιθανό τα όριά μας να είναι αρκετά χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή της πυρκαγιάς. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να επικυρώνουμε το συγκεκριμένο μοντέλο, συγκρίνοντάς το με το επίσης δικό μας μοντέλο για τις καμένες εκτάσεις (model of fire scars) – δηλαδή τα σχήματα στο έδαφος που δημιουργούνται μετά τον περιορισμό μιας πυρκαγιάς και βασίζονται σε μετρήσεις από προηγούμενες πυρκαγιές. Αλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση πυρκαγιών και όλα αυτά συνδυαστικά επιτρέπουν την ανίχνευση των ορίων μιας πυρκαγιάς, με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια απ’ ό,τι αποκλειστικά με τη χρήση δορυφορικών εικόνων», εξηγεί ο Αμερικανοϊσραηλινός Μηχανικός Πληροφορικής που αποτελεί γκουρού στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως προσθέτει, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πυροσβεστικές αρχές της Ελλάδας, με στόχο να «κατανοήσουμε περισσότερα για τις ανάγκες τους καθώς και για το πώς τα δεδομένα μας μπορούν να φανούν χρήσιμα».

Κατά τον Γιοσί Ματίας, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει μοτίβα, να κάνει προβλέψεις και να μαθαίνει, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. «Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις χειρότερες επιπτώσεις των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και η προσπάθειά μας για τον εντοπισμό των δασικών πυρκαγιών είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ενα άλλο παράδειγμα είναι το έργο μας για την πρόβλεψη πλημμυρών. Από το 2018, η Google Research χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, γεωχωρική ανάλυση (geospatial analysis) και υδρολογική μοντελοποίηση (hydrologic modeling) ώστε να παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για πλημμύρες, επιτρέποντας σε κοινότητες αλλά και σε μεμονωμένα άτομα να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις πλημμύρας ποταμών. Η πλατφόρμα μας Flood Hub είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 80 χώρες, παρέχοντας προβλέψεις έως και επτά ημέρες νωρίτερα σε 460 εκατ. ανθρώπους», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT