Οι στόχοι που θέτουν Αττικής, Παγκρήτια μετά τη συγχώνευση

Οι στόχοι που θέτουν Αττικής, Παγκρήτια μετά τη συγχώνευση

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο που δημοσιεύει η «K»

5' 0" χρόνος ανάγνωσης

Μέρισμα από το 2028 προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας ενόψει της συγχώνευσης, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον πέμπτο πόλο στο τραπεζικό σύστημα. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι η ενιαία τράπεζα θα διεκδικήσει μεσοσταθμικά μερίδιο 9% στα δάνεια, μέσα από ένα φιλόδοξο σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει τριψήφιο σχεδόν ρυθμό αύξησης των χρηματοδοτήσεων στο σύνολο του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Στόχος είναι να εκμεταλλευθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα που θα είναι σε θέση να διαθέτει μέσα από την ανταγωνιστική τιμολόγηση των καταθέσεων σε σχέση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να υπονομεύεται ο στόχος για τη συγκράτηση του κόστους, που αποτελεί βασική παράμετρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Με βάση τις παραδοχές του επιχειρησιακού σχεδίου, που δημοσιεύει η «Κ», ο φιλόδοξος σχεδιασμός προβλέπει ότι η νέα τράπεζα θα καταστεί κερδοφόρα αμέσως μετά την τρέχουσα οικονομική χρήση που θα ενσωματώσει τις ζημίες των τιτλοποιήσεων των δύο τραπεζών. Η κερδοφορία, εκκινώντας από το χαμηλό των περίπου 80 εκατ. ευρώ το 2025 θα τριπλασιαστεί έως το 2028, αλλά η διανομή μερίσματος θα καταστεί δυνατή μετά το πέρας της 6ετίας και υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ έως και το 2034. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα αρχίσει σταδιακά να αποσβένει την επένδυσή του σε βάθος χρόνου, αναμένοντας την ανάκτηση των κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε χρόνο που εκτείνεται πέραν του επιχειρησιακού σχεδίου που καλύπτει την περίοδο 2024-2034. Στο μεσοδιάστημα οι δύο τράπεζες υπό την ενιαία οντότητα θα εστιάσουν στην ολοκλήρωση της λειτουργικής τους συγχώνευσης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που δημιουργούνται από τον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων και του προσωπικού, που θα περιοριστεί σε πρώτη φάση μέσα από την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Σημείο εκκίνησης θα αποτελέσει το 2024, καθώς μετά τη συγχώνευση το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα διαμορφωθεί στα 10,2 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 9,3 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων εκτιμώνται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Στόχος το 2027 οι καταθέσεις να αυξηθούν στα 11,5 δισ. ευρώ και στα 19 δισ. ευρώ το 2034, ενώ οι χορηγήσεις θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ το 2027 και στα 15 δισ. ευρώ το 2024. Τα κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ το 2027 και να διπλασιαστούν το 2034, ενώ η απόδοση κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σε παρόμοιο επίπεδο με αυτή των συστημικών τραπεζών, δηλαδή κοντά στο 14%.

Οι στόχοι που θέτουν Αττικής, Παγκρήτια μετά τη συγχώνευση-1
[ΑΠΕ]

Αιχμή του δόρατος για την αύξηση των εργασιών της ενιαίας τράπεζας θα αποτελέσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως περιγράφεται στο επιχειρηματικό σχέδιο δεν εξυπηρετούνται σήμερα επαρκώς από το τραπεζικό σύστημα. Η νέα τράπεζα θα στοχεύσει στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της στο 8% από το σημερινό 3% σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και στο 10% από το σημερινό 8% σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στο 4% από το σημερινό 3% εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το μερίδιό της στη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων. Η νέα τράπεζα αναμένεται να δημιουργήσει μια τραπεζική λύση one-stop με ελκυστική πρόταση factoring και leasing, βελτιστοποιημένη πρόσβαση σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιοποιώντας την ισχυρή περιφερειακή παρουσία της στην Κρήτη μέσω της Παγκρήτιας. Περαιτέρω η νέα τράπεζα προσβλέπει στο να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός στην Κρήτη, εστιάζοντας στις δυνατότητες του project finance για την αύξηση της κερδοφορίας της.

Πεδίο για την ανάπτυξη των εργασιών αναμένεται να αποτελέσει η αναχρηματοδότηση των παλιών κόκκινων δανείων, στοχεύοντας σε μια αγορά 15 – 20 δισ. για την οποία οι συστημικές τράπεζες έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον.

Γενική συνέλευση στις 3 Σεπτεμβρίου

Σημείο εκκίνησης της συγχώνευσης αποτελεί η 3η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία συγκαλείται η γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής, που θα κληθεί να εγκρίνει τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica, συνεπεία της συγχώνευσης, λόγω εισφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας στην Attica, με ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της λόγω ακύρωσης των μετοχών της Attica που κατείχε η Παγκρήτια. Με βάση τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών –ΤτΕ και Επιτροπής Ανταγωνισμού– προκειμένου τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο να υλοποιηθεί η συμφωνηθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 675,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475,1 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest. Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών (warrants) υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι της Αττικής θα κληθούν να εγκρίνουν τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΤΧΣ «αναλαμβάνει την υποχρέωση μετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest να μεταβιβάσει και να παραδώσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, έτσι ώστε μετά από την άσκησή τους από την Thrivest η συμμετοχή της στη συγχωνευμένη τράπεζα να ανέρχεται σε 50% + 1 μετοχές της συγχωνευμένης τράπεζας». Πρόκειται για την επακόλουθη επένδυση που περιγράφεται στη σύμβαση την οποία υπέγραψαν τα δύο μέρη, προκειμένου η πλευρά του ιδιώτη επενδυτή να καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 58,5%, εφόσον η Thrivest επενδύσει το συνολικό ποσό των έως 200 εκατ. ευρώ και ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35% έως 37% και του Δημοσίου συνολικά (μαζί με τον ΕΦΚΑ) μεταξύ 38,5% έως 40%. Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. μετοχές, με τιμή 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, θα εκδοθούν 359,5 εκατ. τίτλοι κτήσης, οι οποίοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα σε αναλογία μία μετοχή της συγχωνευμένης τράπεζας έναντι ενός τίτλου κτήσης. Η τιμή έκδοσης κάθε μετοχής της συγχωνευμένης τράπεζας που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 0,05 ευρώ, ενώ ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 3,5.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT