Ανακάμπτουν οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων

Ανακάμπτουν οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι μειώσεις τιμών στο γάλα έφεραν αύξηση πωλήσεων και κέρδη για τις βιομηχανίες

4' 25" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, καθώς μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί –εν προκειμένω του γάλακτος–, που με τη σειρά της προκάλεσε ανατιμήσεις στη λιανική αλλά και μείωση της κατανάλωσης, πλέον η κατάσταση στην εν λόγω αγορά φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί. Η αποκλιμάκωση της τιμής παραγωγού στο γάλα επέτρεψε στις γαλακτοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σχεδόν μόνιμου χαρακτήρα μέσω της συμμετοχής τους σε μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» ή στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής», που δεν ισχύει πλέον, επανακτώντας μερίδια που είχαν χάσει κυρίως προς όφελος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η μείωση της τιμής παραγωγού οδήγησε εξάλλου σε μείωση του κόστους παραγωγής, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τούτο αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα σχεδόν όλων των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, οι οποίες βγαίνοντας σταδιακά –όσες βεβαίως είχαν τέτοια ζητήματα– και από έναν κύκλο συσσωρευμένων χρεών της προηγούμενης δεκαετίας, βρίσκονται σε επενδυτικό οίστρο με στόχο τόσο την εγχώρια όσο κυρίως την εξωτερική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 η μέση τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα ξεκίνησε μεν από τα υψηλά επίπεδα των 0,58 ευρώ/κιλό, αλλά υποχώρησε στη συνέχεια, φτάνοντας στη διάρκεια του περυσινού έτους ακόμη και κάτω από τα 0,50 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Το 2022 ενώ οι τιμές είχαν ξεκινήσει από τα 0,44 ευρώ/κιλό, έφτασαν τα 0,60 ευρώ/κιλό λόγω κυρίως της εκτόξευσης των τιμών στις ζωοτροφές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Αν και οι τιμές δεν έχουν επανέλθει στα προ του Φεβρουαρίου 2022, κινούνται φέτος στη ζώνη των 0,50-0,52 ευρώ/κιλό, αρκετά κάτω δηλαδή από τα 0,60 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές λιανικής των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν το 2022 κατά 11,9%, γεγονός που προκάλεσε μείωση του όγκου πωλήσεων συνολικά κατά 2,3%, ενώ σε ορισμένες υποκατηγορίες (π.χ. γραβιέρα) η μείωση του όγκου πωλήσεων ήταν 11,4%. Σε πολύ πιο βασικές, όπως το λευκό γάλα, ο όγκος πωλήσεων είχε υποχωρήσει κατά 6,4%.

Το 2023 ο όγκος πωλήσεων ανέκαμψε κατά 3,4%, με τις τιμές να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά και εταιρείες του κλάδου να ανακοινώνουν μειώσεις, έστω και σε λιγότερο δημοφιλείς κατηγορίες, ενώ πλέον φέτος καταγράφεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων στα γαλακτοκομικά, 6,6% στο α΄ εξάμηνο του 2024, με τις τιμές στην κατηγορία να έχουν υποχωρήσει κατά 3,2% (στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana).

Στο α΄ εξάμηνο του 2024 οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος στον κλάδο των γαλακτοκομικών, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», σημείωσε τζίρο περί τα 600 εκατ. ευρώ το 2023 (εξ αυτών τα 224 εκατ. ευρώ πρόκειται για πωλήσεις εντός Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 20% και αύξηση των λειτουργικών κερδών του στα 90 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το 2022. Ο όμιλος πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις το 2023, μεταξύ αυτών και η εξαγορά της θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ στη Βουλγαρία, ενώ στις 10 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί τα επίσημα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στη Λευκωσία, επένδυση ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η Κύπρος γίνεται η τρίτη χώρα που η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» αποκτά παραγωγική μονάδα.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε για τη ΔΕΛΤΑ από επιστροφή στην κερδοφορία, μετά τη ζημιογόνο χρήση του 2022, εξέλιξη που σχετίζεται βεβαίως με την προαναφερθείσα πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, αλλά σε μεγάλο βαθμό και με τη βελτίωση του κόστους παραγωγής. Οι πωλήσεις της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 4,4%, στα 274 εκατ. ευρώ έναντι 263 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 2,3 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Μέσα στο 2023 η ΔΕΛΤΑ προχώρησε σε δύο εξαγορές, αυτή του 70% της «Κουρέλλας Γαλακτοκομικά» και του 100% της εταιρείας παγωτού Cold Sin, εταιρείες στις οποίες θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις από φέτος και τα επόμενα χρόνια. Για τη μεν «Κουρέλλας» δρομολογείται ανάπτυξη εξαγωγών, επαναλανσάρισμα της μάρκας στην ελληνική αγορά και επένδυση στην επεξεργασία και μεταποίηση ορού γάλακτος στην εγκατάσταση Γρεβενών. Για την Cold Sin προβλέπεται βελτίωση στη διακίνηση και αποθήκευση, επέκταση της γκάμας παγωτών σε νέες γεύσεις και μάρκες, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το Milko παγωτό. Κι αυτό διότι το Milko αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή σήματα της ΔΕΛΤΑ στην κατηγορία του σοκολατούχου γάλακτος.

Στη μείωση του ενεργειακού κόστους και της τιμής του γάλακτος απέδωσε η Κρι Κρι τα σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2022 κέρδη της για τη χρήση του 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2023 σε 32,26 εκατ. ευρώ έναν 3,17 εκατ. ευρώ το 2022. Τούτο επιτρέπει τη συνέχιση των επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ τη διετία 2024-2025, επενδύσεις απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης κυρίως από το εξωτερικό, καθώς πλέον στο «κάδρο» έχει μπει και η αγορά των ΗΠΑ.

Διπλάσια ανάπτυξη από αυτή της συνολικής αγοράς γαλακτοκομικών πέτυχε η ΜΕΒΓΑΛ το 2023, κερδίζοντας μερίδια στην εγχώρια αγορά και αυξάνοντας σημαντικά τις εξαγωγές της. Λόγω δε της μείωσης του κόστους, η εταιρεία πέτυχε και αύξηση των κερδών της. Ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ αυξήθηκε κατά 18,42% στα 182,19 εκατ. ευρώ, τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 15,54 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 8,38 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε την επέκταση του τυροκομείου της, επένδυση κρίσιμη για την αύξηση των εξαγωγών της ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίες πέρυσι ενισχύθηκαν κατά 23% σε αξία και κατά 4% σε όγκο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT