Στα ύψη τα ενοίκια μικρών επιπλωμένων φοιτητικών διαμερισμάτων

Στα ύψη τα ενοίκια μικρών επιπλωμένων φοιτητικών διαμερισμάτων

Η μειωμένη προσφορά και η αύξηση των ενοικίων αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων σε 28 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Housing Anywhere για το β΄ τρίμηνο της χρονιάς

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Η μειωμένη προσφορά και η αύξηση των ενοικίων αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων σε 28 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Housing Anywhere για το β΄ τρίμηνο της χρονιάς. Ωστόσο, η βασική ειδοποιός διαφορά που χαρακτηρίζει το εγχείρημα της αναζήτησης στέγης πανευρωπαϊκά (Αθήνα, Βουδαπέστη, Τορίνο, Βαλένθια, Βρυξέλλες, Πόρτο, Μαδρίτη, Βιέννη, Μιλάνο, Λισσαβώνα, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Μπολόνια, Ελσίνκι, Φλωρεντία, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρότερνταμ, Πράγα, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Χάγη, Ουτρέχτη, Παρίσι, Αμστερνταμ, Μόναχο, Ρώμη) είναι ότι ακίνητα που είναι προσιτά σε όρους απόλυτων τιμών, είναι ακριβά αναλογικά με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, το ενοίκιο ενός επιπλωμένου στούντιο στην Αθήνα που απευθύνεται ως επί το πλείστον σε φοιτητές, διαμορφώνεται σε 23,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε περίπου 560 ευρώ για μία γκαρσονιέρα 24 τ.μ. και είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των 28 πόλεων που έχει επεξεργαστεί η Housing Anywhere. Ωστόσο, το μίσθωμα αυτό είναι υψηλό με κριτήριο το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίζεται στην επεξεργασία περισσότερων από 79.000 ιδιοκτησιών –κατά 97% επιπλωμένων– σε 28 ευρωπαϊκές πόλεις 12 χωρών κατά το β΄ τρίμηνο της χρονιάς, τα ενοίκια ενισχύθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο 4,2% στα διαμερίσματα με ένα έως τρία δωμάτια, 3,5% στα δωμάτια και 5,4% στα στούντιο. Κατά μέσον όρο τα μισθώματα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, έναντι ανόδου 3,8% το α΄ τρίμηνο. Ο ρυθμός δηλαδή ανόδου που είχε επιβραδυνθεί την τελευταία διετία, ενισχύθηκε. Στη Γερμανία και την Ολλανδία εντοπίζονται, κατά την έρευνα, οι υψηλότερες τιμές ακινήτων, ενώ σε μεγάλες πόλεις στη Νότια Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, οι αξίες ισχυροποιούνται.

Για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 24 τ.μ. στην Αθήνα το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 560 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Housing Anywhere λαμβάνει υπόψη και τα δωμάτια, τα οποία αποτελούν διαδεδομένη κατηγορία ακινήτων προς μίσθωση εκτός Ελλάδας. Ετσι, η Ρώμη εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές δωματίων (+19,2%, 620 ευρώ), ενώ στη Μαδρίτη καταγράφεται η υψηλότερη άνοδος μισθωμάτων για διαμερίσματα (+20%, 1.500 ευρώ). Στην Πορτογαλία (Λισσαβώνα) τα ενοίκια διαμερισμάτων υποχώρησαν το β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ετησίως κατά 25%, αλλά σε απόλυτες τιμές παραμένουν στα ύψη, στα 1.800 ευρώ.

Στην Αθήνα, βάσει της έρευνας, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου συγκρινόμενο με το β΄ τρίμηνο του 2023, τα μισθώματα επιπλωμένων διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 5%, σε 950 ευρώ. Σύμφωνα με τη Housing Europe, στην Αθήνα συναντώνται τα χαμηλότερα ενοίκια επιπλωμένων διαμερισμάτων, ύστερα από αυτά στο Τορίνο (1.000 ευρώ) και τη Βουδαπέστη (970 ευρώ).

Καθοδική πορεία κατά 4,8% εμφάνισαν τα ενοίκια των επιπλωμένων στούντιο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα – της τάξεως των 700 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει τα πιο προσιτά μισθώματα (23,3 ευρώ/τ.μ.) μετά τη Βουδαπέστη (20,7 ευρώ), σε σύγκριση με τις τιμές στις υπόλοιπες 26 πόλεις. Ενδεικτικά, στο Παρίσι μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ. μισθώνεται επιπλωμένη προς περίπου 1.380 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Πανευρωπαϊκά, η προσφορά στούντιο είναι χαμηλή, γεγονός που τροφοδοτεί την άνοδο των ενοικίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT