Επιχείρηση «προσιτή στέγη» με άνοιγμα κλειστών ακινήτων

Επιχείρηση «προσιτή στέγη» με άνοιγμα κλειστών ακινήτων

Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο αύξησης της προσφοράς κατοικιών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Την αξιοποίηση τμήματος τουλάχιστον των 600.000 κενών ακινήτων που εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι υπάρχουν στη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να πέσουν οι τιμές.

Το θέμα των ακινήτων απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, καθώς οι τιμές τους έχουν ανέβει καθιστώντας την απόκτηση ή και την ενοικίαση στέγης έναν απρόσιτο στόχο για νέα νοικοκυριά. Η αύξηση της προσφοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπητικά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο χώρος των ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο φοροδιαφυγής για πολλούς, φαινόμενο που επιδιώκει να περιορίσει.

Με άξονες τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες, σε ορισμένες εκ των οποίων πιθανολογείται ότι θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρωτοβουλίες θα αφορούν τα εξής:

Η αξιοποίηση τμήματος των 600.000 κενών ακινήτων μπορεί να πιέσει τις τιμές που έχουν εκτιναχθεί.

1. Τα κενά ακίνητα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα 600.000 κενά ακίνητα που εκτιμά η ΑΑΔΕ είναι μεγάλος αριθμός και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της προσφοράς, εφόσον δοθούν στην αγορά. Πρέπει, όμως, όπως αναφέρουν, προηγουμένως να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους, όπως πού βρίσκονται, γιατί είναι κλειστά, αν είναι ακατάλληλα κ.τ.λ. Αφού προχωρήσει αυτή η καταγραφή, θα εξετασθεί τι μπορεί να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν όσο περισσότερα γίνεται.

2. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι πηγές αναφέρουν ότι γίνεται τώρα μελέτη ώστε να καταγραφεί πού βρίσκονται και τι μορφή έχουν. Οπως σημειώνουν, είναι διαφορετικό πράγμα κάποιος ιδιοκτήτης να ενοικιάζει το ακίνητό του για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσει ένα πρόσθετο έσοδο, διαφορετικό ένας άλλος που ενοικιάζει 30 διαμερίσματα σαν εταιρεία και διαφορετικό ένας τρίτος που ενοικιάζει μια βίλα σε ακριβό θέρετρο. Το θέμα αυτό είναι επίμαχο και έχει πολλές διαστάσεις, καθώς η μεγάλη επέκταση του φαινομένου έχει στερήσει κατοικίες αλλά και έχει συχνά δυσκολέψει τη ζωή όσων μένουν σε περιοχές όπου είναι διαδεδομένες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

3. Το μητρώο ακινήτων. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα ακίνητα, τα χαρακτηριστικά τους, τις τιμές πώλησής τους αλλά και ενοικίασής τους, δεν έχουν ταξινομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνονται διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Ετσι μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας, όπου θα αναρτώνται όλα αυτά τα στοιχεία για κάθε ακίνητο, στα πρότυπα, π.χ., των ΗΠΑ, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του κάθε ακινήτου, σε ποια τιμή πωλήθηκε, σε ποια μισθώθηκε κ.τ.λ. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Τα δηλωθέντα εισοδήματα από ενοίκια έχουν αυξηθεί, αλλά θεωρούμε πως υπάρχει κι άλλη φοροδιαφυγή που θα μπορούσε να περιοριστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.

4. Το «Σπίτι μου 2». Το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο αυτό στάδιο του προγράμματος για τη στέγαση περιμένει η κυβέρνηση. Το «Σπίτι μου 2» έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο, μιλώντας για έναν προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτόν τον νέο κύκλο αναμένεται να διευρυνθούν τα ηλικιακά κριτήρια ώστε να περιληφθούν και νοικοκυριά έως 50 ετών, αντί του ορίου των 40 ετών που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως και τα όρια της αξίας και της ηλικίας του ακινήτου που μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών και το εισοδηματικό κριτήριο ήταν από 10.000 έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 24.000 για τον έγγαμο, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δάνειο θα καλύπτει έως το 90% της αξίας του σπιτιού, με χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια 30 ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT