«Κούρεμα» έως 50% σε πρόστιμα για όσους ομολογούν φοροδιαφυγή

«Κούρεμα» έως 50% σε πρόστιμα για όσους ομολογούν φοροδιαφυγή

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Εκπτώσεις που φθάνουν στο 50% μπορούν να κερδίσουν όσοι φορολογούμενοι αποδεχθούν τα ευρήματα του ελέγχου της εφορίας από την 1η Οκτωβρίου. Με τη νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν και αποδεχθούν αμέσως τα πρόστιμα θα πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις. Ανάλογα με το στάδιο που γίνεται η αποδοχή των ευρημάτων του ελέγχου θα περιορίζονται και τα πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις κατά 25%-50% θα υπολογίζονται μόνο επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται με ποσοστά από 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί των διαφορών φόρου που προκύπτουν από εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ή επί των επιπλέον φόρων που καταλογίζουν οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Ειδικά στον ΦΠΑ τα πρόστιμα υπολογίζονται με ποσοστό 50%.

Με τη νέα διαδικασία η εφορία μειώνει τα πρόστιμα ως εξής:

50% αν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου — Μέσω πλατφόρμας η αίτηση αποδοχής του ελέγχου.

25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Η υπόλοιπη οφειλή μετά τη μείωση θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν τον περασμένο Μάιο έχουν «παγώσει» για ένα χρόνο τα επιτόκια στις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση. Tο επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025. Ετσι, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθμιση διαμορφώνεται σε:• 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.• 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (δεύτερη υπαγωγή), το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:• 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.• 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει το έργο της και ως εκ τούτου διαλύεται. Η επιτροπή έδωσε λύσεις σε περισσότερες από 5.500 υποθέσεις. Και αυτό καθώς η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων αλλά και το ευνοϊκό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιους φορολογουμένους στην επιτροπή, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις κατά 35% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκαν στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις, στις οποίες το συνολικό καταλογισθέν από τις εφορίες ποσό προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αντιστοιχούν σε 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσοι αποδέχθηκαν την πρόταση είχαν κατά μέσον όρο έκπτωση 35% επί του ποσού που είχε καταλογισθεί από τις εφορίες. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 700 υποθέσεις από την επιτροπή, οι οποίες θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 να έχουν εξετασθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται στο αρμόδιο δικαστήριο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT