Επένδυση 300 εκατ. για τη ριζική ανάπλαση της ΔΕΘ

Επένδυση 300 εκατ. για τη ριζική ανάπλαση της ΔΕΘ

Στις ίδιες γνώριμες εγκαταστάσεις, που χρήζουν πλέον εκτενών αναβαθμίσεων, ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Στις ίδιες γνώριμες εγκαταστάσεις, που χρήζουν πλέον εκτενών αναβαθμίσεων, ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ωστόσο σε τρία χρόνια από σήμερα, στην επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη της διοργάνωσης το 1926, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα ριζικής ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεών της, όπως νωρίτερα θα γίνει και με το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη.

Ανάπλαση που συζητείται επί πολλά έτη, ωστόσο οι μελέτες και ο σχεδιασμός του διαγωνισμού ξεκίνησαν πλέον, εξηγούν πηγές του Υπερταμείου, της μητρικής εταιρείας της ΔΕΘ.

Το Υπερταμείο φιλοδοξεί να καταστήσει τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΔΕΘ πρότυπο αστικής ανάπλασης με την εκ βάθρων ανακατασκευή των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου της ΔΕΘ.

Στόχος είναι η διατήρηση της συνεδριακής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο που θα είναι ελεύθερα επισκέψιμο 365 μέρες τον χρόνο.

Η λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου θα γίνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, η οποία θα πραγματοποιείται σταδιακά, υπολογίζεται ότι η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα υποστηρίζει 1.500 θέσεις εργασίας. H περίοδος παραχώρησης έχει προσδιοριστεί στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων η Dimand, η Redex και άλλοι.

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό, το 2026 η έναρξη των έργων.

Επειτα από δύο δεκαετίες συζητήσεων, δρομολογήθηκε σχέδιο το οποίο οδήγησε, έπειτα από διαβούλευση, στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το 2021. Στο Προεδρικό Διάταγμα συνδυάζονται χρήσεις που ισορροπούν μεταξύ της δημιουργίας ενός ανοικτού χώρου πρασίνου που θα αποδοθεί ξανά στους κατοίκους της πόλης, της δημιουργίας εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για συνέδρια και εκθέσεις, και χώρου ξενοδοχείου και επιχειρηματικού κέντρου, που συμβάλλουν στην οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Το τελικό μοντέλο χρηματοδότησης έχει συγκεκριμενοποιηθεί και προβλέπει μια σύμβαση παραχώρησης με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπου υπολογίζεται πως η συμμετοχή του Δημοσίου θα καλύψει περίπου το 30% του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό κατόπιν διαγωνισμού.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή έχει εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου.

Η σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο αναθέτων φορέας του έργου. Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευθεί το τεύχος του διαγωνισμού. Εως το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα ξεκινήσει το έργο το οποίο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το σύνολο των προβλεπόμενων εργασιών δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2031.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT