Nέο πάρκο ΑΠΕ στη Χιλή από Metlen

To δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της στη Χιλή εγκαινίασε η Metlen Energy & Metals. Πρόκειται για το πάρκο Dona Antonia, μια επένδυση συνολικά 65 εκατ. δολαρίων, με εγκατεστημένη ισχύ 90 MW, προκειμένου να παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια για την πράσινη ανάπτυξη της χώρας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

To δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της στη Χιλή εγκαινίασε η Metlen Energy & Metals. Πρόκειται για το πάρκο Dona Antonia, μια επένδυση συνολικά 65 εκατ. δολαρίων, με εγκατεστημένη ισχύ 90 MW, προκειμένου να παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια για την πράσινη ανάπτυξη της χώρας. Διαθέτει 151.920 πάνελ, έχει ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο αναπτυξιακών έργων της περιοχής και έχει κατασκευαστεί σε έκταση 200 εκταρίων, 14 χιλιόμετρα βόρεια του Οβάλε, στην περιοχή Κοκίμπο. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2023 απασχολώντας πάνω από 400 εργαζομένους και κατά τη διάρκεια του 2025 θα διαθέτει μπαταρίες για καθημερινή αποθήκευση ενέργειας άνω των 230 MWh, γεγονός που θα του επιτρέπει να παρέχει επιπλέον ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες. Σημειώνεται πως το πάρκο θα παράγει ενέργεια ίση με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 85.000 νοικοκυριών, μειώνοντας τις εκπομπές κατά περισσότερους από 80.000 τόνους CO2 ετησίως.

Προ των πυλών στρατηγική επένδυση στη βιομηχανία   

Ακόμη μία επένδυση τουλάχιστον αναμένεται να χαρακτηρισθεί στρατηγική μέσα στον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, αυτή η επένδυση αναμένεται ότι δεν θα είναι τουριστική, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προωθηθούν η βιομηχανία και οι επενδύσεις στη μεταποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανία που έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικές από την πρώτη στιγμή θέσπισης του συγκεκριμένου νόμου, το 2010. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε κάποια από τις τροποποιήσεις του νόμου προβλέφθηκαν και ειδικά κίνητρα για τις βιομηχανικές στρατηγικές επενδύσεις.    

Λουκέτο στον πειρατικό ιστότοπο ταινιών Animeflix  

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες η ιστοσελίδα με περισσότερες από 900 πειρατικές ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων, ύστερα από ενέργειες της Συμμαχίας για τη Δημιουργικότητα και την Ψυχαγωγία. Το Animeflix, που φέρεται να διατηρούσε τους κεντρικούς σέρβερ του κοντά στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, υπολογίζεται ότι είχε από 7 έως 13 εκατ. μηνιαίες επισκέψεις. Μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας του ιστοτόπου προερχόταν από ΗΠΑ, Ινδία και Φιλιππίνες, αλλά και την Ελλάδα.     

Υπό πίεση λόγω Χούθι ο Πειραιάς    

Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνει η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό του Πειραιά, καθώς οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην ποντοπόρο ναυτιλία που διέρχεται από το Σουέζ ανακατευθύνουν την κίνηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προς τη Δυτική Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη. Ετσι, στους προβλήτες 1 και 2 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς τον Ιούλιο η διακίνηση υποχώρησε κατά 4,8%, ανεβάζοντας τη συνολική μέχρι τώρα πτώση του 2024 στο 11,7%. Αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Σουέζ, αλλά και κεντρικότερα, όπως ο τερματικός σταθμός της APM στη Λιγυρία της βορειοδυτικής Ιταλίας.      

Nέο πάρκο ΑΠΕ στη Χιλή από Metlen-1

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας σε οικονομικά θέματα

Μπορεί να εντείνεται ο μεταξύ τους οικονομικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός και να βρίσκονται ενώπιον του ενδεχομένου νέας φάσης του εμπορικού πολέμου, αλλά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ξέρουν να συνεργάζονται έναντι κοινού κινδύνου. Αυτό προδίδει τουλάχιστον η σειρά συμφωνιών συνεργασίας για θέματα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής σταθερότητας που υπέγραψαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε ειδική συνάντησή τους στη Σαγκάη. Η συνάντηση έγινε ανάμεσα σε εκπροσώπους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της αμερικανικής Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών και της κινεζικής Ρυθμιστικής Αρχής Κεφαλαιαγοράς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν από κοινού «μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» και οικονομικούς κινδύνους, καθώς και θέματα σχετικά με το ΔΝΤ και με τα προβλήματα των κεφαλαιαγορών. Συνέταξαν επίσης από κοινού κατάλογο ατόμων που θα στελεχώσουν την αρμόδια ομάδα επαφής.     

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT