Πρόστιμα 26,6 εκατ. το α΄ επτάμηνο από Επιθεώρηση Εργασίας

Πρόστιμα 26,6 εκατ. το α΄ επτάμηνο από Επιθεώρηση Εργασίας

Η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των παραβάσεων που διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) κατά τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί με στόχο την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των παραβάσεων που διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) κατά τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί με στόχο την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας –κυρίως όμως σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία, αλλά και σε όσες έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν παραβατικές– διαπιστώνεται ότι μία στις πέντε είναι παραβατική. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΕΕ, το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2024 οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 7,4%, με τις εκτιμήσεις να θέλουν στο τέλος του έτους να ξεπερνιέται τόσο ο στόχος των 67.700 ελέγχων που τέθηκε στην αρχή της χρονιάς, όσο και το περυσινό ρεκόρ των συνολικά 73.579 ελέγχων.

Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ. Μάλιστα μεγάλο μέρος των παραβάσεων αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ειδικότερα, το επτάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 24.511 ελέγχους (7.024 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 16.032 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.306 κυρώσεις, ενώ 4.350 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 616 κυρώσεις.

Η καταστρατήγηση του ωραρίου αποτελεί την πιο συνηθισμένη παράβαση που εντοπίζουν οι ελεγκτές.

Οσον αφορά τον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα είδη παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συχνότερα, είναι:

– H μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (αριθμός παραβάσεων: 2.007).

– 1.129 παραβάσεις σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

– Η αδήλωτη εργασία (αριθμός παραβάσεων: 717).

– Η μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (620).

– Η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχής ανακριβών στοιχείων προς του Επιθεωρητές (565).

Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τονίζει ότι σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρατηρείται αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15,1% στο συνολικό ποσό των προστίμων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT