Στα 2,097 δισ. ευρώ έφτασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο φέτος, χαμηλότερα από τα 2,434 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν χθες.
H υποχώρηση αυτή κατά 14% ακολουθεί μια ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 50%, του α΄ εξαμήνου 2023, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, κατά την οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 5,125 δισ. ευρώ. Το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που είχαν διαμορφωθεί συνολικά στα 7,5 δισ. ευρώ. Ακολούθως, το 2023 υποχώρησαν στα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μέρος του μεγάλου στοιχήματος της αύξησης των επενδύσεων στη χώρα, από το οποίο εξαρτάται βεβαίως ο ρυθμός ανάπτυξης και η σύγκλιση των εισοδημάτων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2023 είχε προβλεφθεί αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίων κεφαλαίων, δηλαδή του συνόλου των επενδύσεων, κατά 15,5% και τελικά αυτή προσγειώθηκε στο αναιμικό 4%. Για το 2024 είχε επίσης προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα αισιόδοξο 15,1% και τελικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου το κατέβασε στο 9,1%. Μένει να αποδειχθεί αν και αυτό το αναθεωρημένο μέγεθος θα επιτευχθεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει, πάντως, ρυθμό αύξησης 7,4%.
Ανήλθαν σε 2,097 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο έναντι 2,434 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ενα άλλο μεγάλο μέρος του στοιχήματος είναι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις οποίες γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου, όχι μόνο να εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι από την Ε.Ε., αλλά και να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, ώστε να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας.
Μέχρι στιγμής φέτος η Ελλάδα έχει εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος σε δάνεια, ενώ έχει υποβάλει αίτημα για άλλο 1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο της 4ης δόσης. Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,75 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ποντάρει στην είσπραξη μιας ακόμη δόσης, που δεν είναι προς το παρόν εξασφαλισμένη. Το αίτημα είχε προγραμματισθεί να υποβληθεί τον Οκτώβριο και αφορούσε 3,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Ωστόσο, η εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων είναι δύσκολη και είναι πιθανό να καθυστερήσει το αίτημα μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε δεν είναι πιθανό να εισπραχθεί η δόση εντός του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το 23% των οροσήμων και στόχων, για τα οποία έχει δεσμευθεί προκειμένου να εισπράξει τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Της απομένει, επομένως, το υπόλοιπο 77% που πρέπει να εκπληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.