Ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις καταγράφουν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, την οποία κατατάσσει στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, στην κορύφωση δηλαδή της τουριστικής περιόδου, ο αριθμός των διεθνών επιβατών που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα είναι αυξημένος, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κατά 9,5% ή κατά 812.000 σε περίπου 9,4 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα ακόμη με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), κατά το διάστημα 13 έως 19 Αυγούστου, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, το αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται σε αυτά (μαζί με το Αμστερνταμ και το Μόναχο) που καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο πτήσεων (23 περισσότερες) σε απόλυτους αριθμούς, με συνολικά 947 αεροπορικές κινήσεις (αφίξεις – αναχωρήσεις) προχθές Δευτέρα.
Στα ελληνικά αεροδρόμια με την υψηλότερη δραστηριότητα, πέραν αυτού της Αθήνας, συγκαταλέγονται το «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το «Διαγόρας» στη Ρόδο και το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη με 214 πτήσεις στις 19 Αυγούστου. Ακολουθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, τα αεροδρόμια σε Κέρκυρα, Χανιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ζάκυνθο. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τις 19 Αυγούστου, στους αερομεταφορείς με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ανήκουν η Aegean με 468 πτήσεις, η Ryanair, η Sky Express και η Easy Jet.
Στα 9,4 εκατ. οι ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου.
Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, στα 39 αεροδρόμια, όπου τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ασκεί κυρίως η ΥΠΑ, ο συνολικός αριθμός κινήσεων αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις) ενισχύθηκε κατά 6,9% ετησίως. Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή 328.272 πτήσεις, έναντι 306.982 πτήσεων το επτάμηνο του 2023.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Ιούλιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων από τον Αύγουστο του 2019, έχοντας ενισχυθεί κατά 4,5%, συγκριτικά με πέρυσι. Ωστόσο ενισχύθηκαν οι καθυστερήσεις πτήσεων, με την έγκαιρη αναχώρηση και άφιξη αεροσκαφών να τοποθετείται στο 53,3% και 61,1% του συνόλου των πτήσεων αντίστοιχα, έχοντας επιδεινωθεί σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Βασικές αιτίες για την αύξηση των καθυστερήσεων είναι τα προβλήματα χωρητικότητας του εναέριου χώρου και οι καιρικές συνθήκες.
Κατά το επτάμηνο του 2024, σε ετήσια βάση σύγκρισης, στα 24 (κρατικά) αεροδρόμια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 5%, σε ελαφρώς περισσότερο από 6 εκατ. άτομα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στους συνολικά 39 αερολιμένες της χώρας (εκτός από τα 24 της ΥΠΑ, τα 14 υπό τη διαχείριση της Fraport Greece και το «Ελ. Βενιζέλος»), όπου διεξάγονται εμπορικές πτήσεις, ο αριθμός επιβατών ενισχύθηκε κατά 9,5%, σε 42,5 εκατ. άτομα. Τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης επιβατών στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η ΥΠΑ, καταγράφεται στα αεροδρόμια της Κάσου (+89,8%), της Μήλου (+33%), της Νάξου (+30%) και της Σητείας (+27,7%).
Το «Νίκος Καζαντζάκης» εξυπηρέτησε 1.618.073 επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 3%, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023.